SLANE ILI SLATKE, BIRAJTE PO ŽELJI: NIKAD MEKANIJE KIFLICE

Brzo su gotove i jednostavne za pripremu, a oduševiće ukućane.

Ove kiflice možete praviti i u slatkoj ili slanoj verziji, a svidjeće vam se i prazne.

Punite ih mermeladom, sirom i šunkom ili svježim sirom.

Sastojci:

  •     600 g glatkog brašna
  •     1 prašak za pecivo
  •     kašičica soli
  •     1 dl ulja
  •     2 dl mlijeka
  •     1 jogurt
  •     kockica svježeg kvasca
  •     kašika šećera

Priprema:

Kvasac izmrvite i pomiješajte sa šećerom i toplim mlijekom, te ostavite desetak minuta.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i soli, pa dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto.

Ostavite tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da se diže oko 30 minuta.

Razvaljajte i sjeckajte male trouglove, pa umotajte u kiflice.

U ovoj fazi pripreme možete puniti kiflice nadjevom po želji, piše Dnevno.hr.

Poslažite ih na lim za pečenje, ali gledajte da budu razmaknute jedna od druge  jer će tokom pečenja da narastu.

 Premažite ih žumancetom pomiješanim sa kašikom mlijeka, pa pospite susamom.

Pecite na 200 Celzijusa oko 25 minuta u zavisnosti o veličine kiflica.

Gotove su kad dobiju zlatnožutu boju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE