Piše: Haris Silajdžić
- Ovo je već četvrta godina zaredom da centralnu manifestaciju održavamo u Zenici. Prije toga smo gostovali u Gradačcu i Bihaću, a danas smo prvi put manifestaciju “Svi vole palačinke” održali i u Sarajevu. U Sarajevu je spravljeno i podijeljeno oko 1.000, dok smo u Zenici podijelili oko 2.400 palačinaka – rekao je kuhar Hamid Kurjaković iz Sarajeva, koji napominje da je tradicija obilježavanja ovog praznika počela 1455. godine u Engleskoj.
Ova manifestacija se tradicionalno održava 40 dana prije katoličkog praznika Uskrsa, a u našoj zemlji se obilježava u posljednjih sedam godina.
- Cilj je promocija zdrave hrane, naših proizvođača hrane i pića, koje povezujemo sa ugostiteljskim školama i kupcima. Prošle smo godine u sklopu ove manifestacije održali Međunarodno takmičenje ugostiteljskih škola u pripremi palačinaka, ali smo zbog koronavirusa ove godine odustali od takmičenja. Odlučili smo se da manifestacija bude revijalnog karaktera, na kojoj će učenici srednjih ugostiteljskih škola imati priliku da prezentiraju svoje vještine i predstave se potencijalnim poslodavcima – kaže Kurjaković, koji napominje da se Dan palačinaka danas održao i u Rogatici u RS-u, ali da oni nisu bili organizatori.
Organizatori manifestacije u Zenici i Sarajevu bili su Klub ljubitelja palačinaka, Udruženje kuhara BiH.
Kako nikada nije kasno za pravljenje palačinaka, donosimo vam i par trikova kako da uvijek dobijete slasne i mekane palačinke:
1.Ukoliko želite da palačinke budu mekane, lagane i slasne u smjesu dodajte malo mineralne vode.
2. Ako želite da palačinke imaju bolju aromu u smjesu dodajte malo limuna ili možda malo ruma.
3. Napravljenu smjesu je poželjno ostaviti do pola sata kako bi nabubrila jer ćete na taj način olakšati proces pečenja.
4. Za uspješno pečenje svakako odabirite dobru tavu. Naša preporuka je da palačinke uvijek pripremate u stilu velikih kuhara te izaberete posuđe koje i oni sa radošću koriste.
5. Odmah nakon sipanja smjese okrećite tavu u svim smjerovima da se smjesa dobro rasporedi u kružni oblik prije nego što se formira palačinka. Uvijek pazite da ne bude predebela.
6. Ako ne uspijete lijepo oblikovati palačinku rupe odmah dopunite s novom smjesom. Količinu odredite prema potrebi, ali bez pretjerivanja.
7. Palačinku prilikom pečenja povremeno protresite da se ne zalijepi.
8. Palačinka je spremna za preokretanje kad se gornji sloj osuši. Vrijeme zavisi od jačini vatre ali u prosjeku je potrebno minutu ili dvije.
9. Palačinke uvijek podijelite sa dragim ljudima