SLIJEDITE OVE SAVJETE I REZERVOAR GORIVA ĆE VAM DUŽE TRAJATI

Cijene goriva u proastu su već mjesecima, a stručnjaci nažalost ne vide da bi se poskupljenja mogla zaustaviti.

  • S obzirom na to da cijene goriva rastu brzim tempom, važno je ne samo kupovati po najnižim cijenama već i obratiti pažnju na to kako vozite kako bi bili što efikasniji – navodi stručnjakinja za budžet Andrea Woroch.

Woroch i drugi stručnjaci naveli su nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da poboljšate ekonomičnost automobila i koji će vam pomoći da rezervoar goriva duže trajati.

Pripazite na brzinu

  • Slijedite ograničenje brzine i uštedjet ćete puno na gorivu – savjetuje Wayne Gerdes, osnivač CleanMPG.com. Ako vozite prebrzo, prije ćete mora ići do benzinske stanice i sipati gorivo.
  • Potrošnja goriva dostiže vrhunac pri brzini od oko 80 kmh na većini automobila, a zatim opada kako se brzina povećava – kazala je Ellen Edmonds, menadžerica za odnose s javnošću u AAA. Ona dodaje da smanjenje brzine za 10-15 kmh može povećati uštedu goriva za čak 14%.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/

Nemojte voziti kada ne trebate
Wayne Gerdes, osnivač CleanMPG.com, kaže da je moto po kojem treba živjeti da ne vozite kada to nije potrebno. On također predlaže i češće šetanje i vožnju javnim prijevozom ako živite u gradu koji ima tu opciju.

  • Najbolji način da smanjite potrošnju goriva jeste da vozite manje – kaže Woroch i dodaje da možete pokušati pronaći nekoga s kim možete dijeliti vožnju.

Planirajte unaprijed
Malo unaprijed planiranje može puno pomoći kada je u pitanju ušteda goriva. To podrazumijeva da unaprijed pogledate rutu kojom ćete se voziti.

  • Izbjegavajte vrijeme najveće gužve. Kombinujte zadatke – obavite više zadataka tokom jedne vožnje, uključujući bankarstvo, trgovinu itd. – navodi Edmonds.

Prazan hod
Primamljivo je držati automobil uključen kada se ne krećete, posebno zimi, ali Edmonds savjetuje da to ne radite.

  • Automobilski motor troši jednu četvrtinu do pola galona goriva na sat u praznom hodu, ali toplom motoru treba samo oko 10 sekundi goriva da se ponovo pokrene – rekla je Edmonds navodeći da isključite motor ako ćete biti zaustavljeni na duže od minute.

Obratite pažnju na ubrzanje i usporavanje
Woroch navodi da prebrzo ubrzavanje brže troši gorivo. Gerdes je primijetio da je uglađena vožnja i lagano ubrzavanje i usporavanje bolje i za vaše gume, piše Huff post.

  • Kad naglo ubrzavate i kočite, to djeluje i na gume, ali ako ste nježni, gume će trajati mnogo duže – navodi on.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.