SLOVENCI ĆE ULOŽITI VETO NA ULAZAK HRVATSKE U SCHENGEN?

Slovenski premijer Marjan Šarec, koji boravi u New Yorku gdje vodi izaslanstvo svoje zemlje na jesenskom zasjedanju skupštine UN-a, izrazio je u četvrtak u razgovoru s novinarima svoje nezadovoljstvo odlukom odlazeće Europske komisije da se pitanje ispunjava li Hrvatska tehničke uvjete za pristup Schengenskom prostoru stavi na dnevni red, na što Slovenija ima rezerve.

Slovenija zna kako je izuzetno zahtjevno imati vanjsku schengensku granicu, a brine me to što Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktično s nijednom državom. Kako onda možemo zaobići ta pitanja i automatski odrediti da je netko primjeren za ulazak u Schengen? – ustvrdio je u razgovoru s novinarima koji u New Yorku prate rad slovenskog izaslanstva.

Dodao je da ga otkako odlazi na sastanke Europskog vijeća nijedna stvar ne može iznenaditi, no da se boji da Europska komisija u slučaju Hrvatske može donijeti “političku odluku” o tome da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen iako su kriteriji za to vrlo strogi i zahtjevni, a Hrvatska ih prema njegovu mišljenju još ne ispunjava.

  • Brine nas u prvom redu sigurnost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije – kazao je slovenski premijer.

Komisija o tom pitanju sljedeći mjesec

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će sadašnja Europska komisija do kraja svoga mandata koji istječe 1. novembra dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uvjete za ulazak u schengenski prostor.

  • Očekujem da kolegij povjerenika prihvati ono što su predložili nadležni povjerenici, prvenstveno mislim na povjerenika za unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa – rekao je Plenković, koji u Bruxellesu ima niz susreta s najvišim europskim dužnosnicima.

Europska komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala imati na dnevnom redu procjenu spremnosti Hrvatske za ulazak u schengenski prostor. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svoga posjeta Zagrebu u junu rekao da će Komisija dati pozitivnu preporuku do kraja svoga mandata, koji istječe 1. novembra.

Ako bi Komisija donijela “političku” odluku i dala zeleno svjetlo Hrvatskoj za ulazak u Schengen, onda će i Slovenija djelovati “politički”, rekao je Šarec odbivši sugestije da se njegova vlada u slučaju Hrvatske nedovoljno bori za nacionalne interese i ne lobira za njih.

Slovenija će uložiti veto?

Na pitanje hoće li Slovenija na buduće članstvo Hrvatske u Schengenu zbog spora oko granice uložiti veto, Šarec nije izravno odgovorio.

  • Postupit ćemo onako kako je pravilno i kako je u interesu Slovenije, ali ne samo Slovenije nego i u interesu vladavine prava – kazao je Šarec.

Dodao je da su stajališta Slovenije o arbitraži i presudi arbitražnog suda o graničnom sporu jasna i poznata.

  • Sud je donio presudu, a mi smo i dalje spremni čekati. Pravo je na našoj strani i bilo bi vrijeme da to polako shvate i europske ustanove – zaključio je slovenski premijer.

Prije njega je u New Yorku stajalište da Slovenija ne može dopustiti ulazak Hrvatske u Schengen ako ne provede arbitražnu presudu o granici istaknuo i ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE