ZBOG PRILIVA MIGRANATA: SLOVENSKA GRANICA POSTAVIT ĆE 60 KILOMETARA ŽIČANE OGRADE, PREGOVARAT ĆE I SA HRVATSKOM

Slovenija vodi završne pregovore s Italijom, Austrijom i Mađarskom o sporazumu po kojemu bi policajci iz tih država bili uključeni u granične ophodnje slovenske policije na granici s Hrvatskom - kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Razlog za to je očekivanje da će se ilegalne migracije prema Sloveniji i šengenskom prostoru pojačati te “kadrovska pothranjenost” slovenske policije, ali i protivljenje slovenske opozicije da prihvati zakonski prijedlog po kojem bi granicu s Hrvatskom uz policijske ovlasti mogli nadzirati i pripadnici vojske, pojasnio je Hojs.

  • Lijeve političke stranke bile su protiv toga da našu južnu granicu čuvaju pripadnici slovenske vojske, sada će, valjda, biti zadovoljni kad tamo budu strani policajci – kazao je Hojs u razgovoru, dodavši da se o uključivanju hrvatske policije u te mješovite ophodnje ne razmišlja, jer Hrvatska ima dovoljno posla s kontrolom svojih granica prema BiH i Srbiji.

Hojs je kazao da je u toku konkurs za nabavu i postavljanje dodatnih 60 kilometara žičane ograde na granicu s Hrvatskom te da je u pripremi i novi projekt uspostave graničnog videonadzora, postavljanjem optičkih kablova, ukopanih u zemlju, prenijela je Hina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE