SLUČAJ NA BALKANU: PSIHIJATAR OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE PREMJEŠTEN NA PALIJATIVNI ODJEL

Opća bolnica Varaždin je nakon deset dana od izbijanja afere Psihijatar reagirala službenim saopćenjem koje prenosi Varaždinski, a potpisuje direktor dr. Nenad Kudelić.

Podsjetimo, emisija Provjereno objavila je ispovijest bivših pacijentica varaždinskog psihijatra koji ih je, kako tvrde, zlostavljao te unatoč prijavama Komori još uvijek ima dozvolu za rad.

Međutim, to se nije dogodilo – spomenuti doktor premješten je na rad u Službu za hronično liječenje i palijativnu zaštitu u Novom Marofu, gdje radi u sklopu Odjela za palijativnu zaštitu u timskom radu.

Priopćenje Opće bolnice Varaždin prenosimo u cijelosti.

-Opća bolnica Varaždin strogo se ograđuje od bilo kakvih postupaka te najoštrije osuđuje bilo kakav oblik nasilničkog ponašanja, spolnog zlostavljanja, pedofilije ili tome slično. Ističemo kako se u ovom trenutku u Općoj bolnici Varaždin, nakon informacija koje su pristigle putem medija, budući da Želite li možda reći: DO SADA zaprimljenih pritužbi na rad prozvanog doktora nije bilo, provode određene radnje – napisano je uvodno u saopćenju te nastavljaju:

Naime, direktor OBV, Nenad Kudelić, dr.med. je 7. jula prisustvovao sastanku Stručnog kolegija Odjela za psihijatriju, kao što povremeno sudjeluje u radu stručnih kolegija pojedinih odjela, a pogotovo kada postoji potreba reorganizacije službe ili se radi o nekim drugim medicinskim pitanjima ili pritužbama.

Rad s palijativnim bolesnicima

Nakon tog sastanka na kojem se prvenstveno razgovaralo o reorganizaciji rada Odjela za psihijatriju a s obzirom na novonastale okolnosti, direktor je 08. jula voditeljici Odjela za psihijatriju, dr. Maji Vincek, izdao upustvo naziva „Raspored rada Odjela za psihijatriju za mjesec juli i oktobar 2020.” U upustvu se ističe da, s obzirom na javne izjave osoba koje su podnijele zahtjeve za pokretanje disciplinskog postupka, radi pružanja zdravstvene zaštite pacijentima u skladu ugovornim obvezama, da se privremeno odredi promjena rasporeda rada, kako bi se svim zaposlenicima omogućili uvjeti rada sukladno medicinskoj etici i deontologiji”.

Ilustracija

Ovim zahtjevom za promjenu rasporeda rada OBV se ne određuje prema postupcima niti jedne strane u naprijed spomenutom disciplinskom postupku pri Komori, već u okvirima postojećih zahtjeva podnositelja zahtjeva i osobe protiv kojih je podnesen zahtjev, što bi omogućilo da Odjel za psihijatriju neometano radi.“ Konkretno, u ovom slučaju je riječ o načinu rada gdje prozvani doktor ne radi ambulantne preglede i ne radi samostalno s pacijentima.

Također je prozvani doktor podnio podnošenjem Zahtjeva za promjenom mjesta rada (u četvrtak, 10. jula). Od petka 11. jula spomenuti doktor premješten na rad u Službu za hronično liječenje i palijativnu zaštitu u Novom Marofu, gdje radi u sklopu Odjela za palijativnu zaštitu u timskom radu.

Ističemo i da je odmah imenovano Povjerenstvo te je pokrenut izvanredni unutarnji nadzor u bolnici. U četvrtak i petak u OBV je obavljen Zdravstveno inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva kojem je predočena sva dostupna dokumentacija unutar bolnice. Nadzor je u toku, kao i unutarnji nadzor OBV, a po dobivanju konačnog mišljena od strane imenovanog povjerenstva, bit će poduzete i odgovarajuće radnje i javnost će biti pravovremeno obaviještena o svemu.

Protiv prozvanog psihijatra u službenoj evidenciji OB Varaždin nema nikakvih pritužbi osim iz 2012. godine. Ta pritužba nije vezana uz ovu temu, već s obradom pacijenta putem hitne službe. Naime, zbog odbijanja pregleda pacijenta, izdano je upozorenje iz radnog odnosa od tadašnjeg direktora.

Pokretanje postupka?

Nadalje, s obzirom na to da se u medijima spominje određeno pokretanje postupka od strane bivše voditeljice Odjela za psihijatriju dr. Zemire Medved, a da o tome u bolničkoj arhivi čak niti nakon provjere dokumentacije nije pronađena službeno zaprimljena dokumentacija, direktor je imenovao Povjerenstvo za ponovnu provjeru službene dokumentacije. Namjera je da se utvrdi postoji li u dokumentaciji Odjela za psihijatriju ili Uprave OBV bilo kakav dokument, budući da se radi o navodnim događanjima otprije više godina i prije imenovanja dr. Kudelića za direktora ustanove.

U ovom trenutku, a prema dokumentaciji iz 2015. i 2016. godine, ne postoji nikakav službeni podnesak prema upravi OB Varaždin od strane doktorice i tadašnje voditeljice Odjela, Zemire Medved.

No, iz dostupne dokumentacije je vidljivo da je dr. Zemira Medved podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pri Hrvatskoj ljekarskoj komori, a da o tome OB Varaždin nije obaviještena.

Naime, u OB Varaždin nema nikakvih podataka, posebice o pokretanju disciplinskog postupka, niti o rezultatima tog postupka. Kako bi u potpunosti bilo jasno je li dr. Medved pokrenula disciplinski postupak bez da je obavijestila OB Varaždin i koji su rezultati tog eventualnog disciplinskog postupka upućen je službeni upit Hrvatskoj ljekarskoj komori.

Nakon toga, 2019. OB Varaždin je od Hrvatske ljekarske komore zaprimila zahtjev za očitovanjem u vezi disciplinskog postupka koji je prozvani psihijatar pri Komori pokrenuo protiv dr. Zemire Medved. U konačnici Komora je dr. Medved proglasila odgovornom što je izradila i potpisala dokument pod nazivom „Uvid u osobnost ………”, u kojem je zajedno s Nebojšom Buđanovcem i Draženkom Topol Vukmirović iznijela svoja zapažanja, tzv. promišljanje „Uvid u osobnost …………….”, Komora je donijela zaključak da su se u dokumentu spomenute osobe držale činjenične tvrdnje kojom se šteti ugledu i časti podnositelja zahtjeva i članova njegove obitelji.

Dakle, dr. Medved je povrijedila odredbe kodeksa medicinske etike i deontologije Hrvatske ljekarske komore i svojim ponašanjem prema drugom liječniku povrijedila ugled ljekarske profesije čime je počinila lake disciplinske povrede te joj se, na temelju članka 73, stavka 3 Pravilnika od strane Hrvatske ljekarske komore izrekla opomena.

Naposljetku 2020. godine, Hrvatska ljekarska komora zaprimila je u martu zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv prozvanog psihijatra od strane Petre Milković, Nebojše Buđanovca i Slavka Sakomana, a taj zahtjev OB Varaždin zaprimila je 18. juna 2020.

“Nema službeno podnesenih prijava”

Na sva ta tri podneska se OBV očitovala. U očitovanju stoji da protiv prozvanog psihijatra OB Varaždin nema službeno podnesenih prijava ni od radnika ni od pacijenata.

Što se tiče informacija koje su se pojavile u javnosti, a vezano uz narkotike, nema nikakvog govora o nestajanju narkotika iz OB Varaždin.

Podsjećamo. Riječ je o redovitoj kontroli poslovanja HZZO-a iz 2018. gdje su utvrđene nesukladnosti jednoobraznog vođenja knjiga. Bolnica je poduzela po tom inspekcijskom nalazu određene radnje nakon čega je HZZO proveo ponovnu kontrolu u kojoj se navodi da su te nepravilnosti djelomično ispravljene. U toj drugoj kontroli se nigdje ne navodi Odjel za psihijatriju, čime se medijske spekulacije o nestajanju narkotika i povezanosti prozvanog psihijatra, pokazuju netočnim.

OBV je trenutno u fazi uvođenja elektronskog načina vođenja knjige narkotika, kako bi se ubuduće izbjegle bilo kakve neusklađenosti vođenja te knjige na razini ustanove. Ono što je važno spomenuti da OB Varaždin za sve narkotike ima sljedivost njihove primjene”, stoji u saopćenju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BEĆIROVIĆ ZA HAYAT: SCHMIDTOVE PORUKE SU BILE SMIRUJUĆE, OHRABRUJUĆE I UPOZORAVAJUĆE

0
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je za Hayat da su poruke Visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta bile smirujuće, ohrabrujuće i upozoravajuće.