SLUČAJEVI X DONOSE DETALJE: JEDAN ZATVORENIK DRŽAVU DNEVNO KOŠTA VIŠE OD 100 KM, KADA IH POLICIJA OZNAČI NARUKNICOM, NE MOGU NIGDJE

Više od stotinu maraka državu dnevno košta jedan zatvorenik. U tu cijenu ne spada njegova zdravstvena njega ni brojni drugi nepredvidivi troškovi.

O ovoj temi donosimo priču u „Slučajevima X“.

  • Zbog čega bi to lice korsitilo sve te usluge koje su enormno skupe kada tu istu aktivnost može da uradi kući uz određene dodatne aktivnosti koje će u ovom slučaju KPZ Sarajevo, odsnosno svi KPZ-ovi u Federaciji realizovati.

Sada je to smanjeno na 22 marke. Osim ekonomskog, značaj kućnog zatvora je višestruk. Oslobađa se određeni broj prostorija unutar KPZ-a Sarajevo za izdržavanje mjere pritvora – pojasnio je Faruk Zubčević,direktor KPZ-a Sarajevo.

  • Smatram da je ovo revolucija i da Federalno misnistarstvo pravde ovim korakom izmjene ZKP-a čini veliki, enormno veliki korak u smislu, kao što sam rekao ekonomičnosti , a na neki način KPZ Sarajevo ako i svi KPZ-ovi će poduzeti dodatne aktivnosti zajedno sa nadležnim policijskim strukturama kako bi realizacija mjere pritvora bila onakva kakva je u zatvorima poluotvorenog, odsnono zatvorenog tipa.

Sve počinje kada osuđenik dobije uputni akt za izdržavanje kazne. Tada se javlja u KPZ Sarajevo.

  • Imamo prijem , odjel koji je zadužen za matičnu evidenciju i ispitivanje ličnosti – Dakle osuđena osoba dolazi tu, vrši se obrada . Uzima se socijalna anamneza, podatci koji su nam potrebni za izdržavanje zatvora – pojašnjava Zijad Gušić, matična evidencija u prijemnom odjeljenju KPZ Sarajevo.
  • Lice dobije datum javljanja za izdržavanje kazne zatvora i onda stupa na izdržavanje kazne zatvora . Ovdje je matična evidencija, vrši se upis u matičnu evidenciju i formira se dosije osuđenog lica – kaže Jasmin Taraniš, pomoćnik direktora za tretman osuđenika, i dodaje da nakon obrade u matičnoj evidenciji dolaze kod njega.

Amela Jažić, socijalni radnik u KPZ Sarajevo objašnjava:

  • Nakon toga dobiju obrazac autobiografskih podataka koji oni ispunjavaju i na osnovu toga mi imamo nekakvu sliku o njima . Pri tom šaljemo podatke na teren , centrima za socijalni rad pri njihovom prebivalištu kako bi imali što više informacija o njima. Nakon toga nastavlja se dalji put u smilsu našeg tretmana itd. Tu se uključuju naše kolege svako is svoje domene.

Jasmin Taraniš, pomoćnik direktora za tretman osuđenika nastavlja:

  • Nakon toga preuzimaju kolege iz sektora za sigurnost, montira se narukvica i počinje proces izdržavanja kazne zatvora

Nadležni sud pojedinim osuđenicima koji su u kućnom zatvoru može dati i mogućnost rada.

  • Obično su to osobe koje su već bile u radnom odnosu . Npr ima ih lošeg materijalnog stanja i u tom slučaju im omogužavaju da nastave da rade na tom radnom mjestu gdje im s etačno određuje od kad do kad mogu da izađu van parametara, odnosno objekta u kojem stanuju.

Sve je jasno definisano, imaju tačno određeno vrijeme kada se moraju vratiti u kućni zatvor. Ukoliko prekrše pravila , sektor sigurnosti putem posebne aplikacije odmah biva obaviještenjen da je osuđenik van parametara koji su mu određeni za kretanje- isitče  Taraniš-

  • Šta je zapravo kazna kućnog zatvora. Identična kao izdržavanje kazne zatvora u zatvoru. Jedina razlika je u tome dakle što je ta osoba kući . Ukoliko dođe do prekršaja, odnosno do kršenja tih parametara obavještava se sud i piše se znači , mi kao zavod pokrećemo disciplinski postupak protiv te osobe. Komisija to radi koja ustanovi da li je stvrano prekršeno iili je dersi se nekad neka greška jer to ide preko telekom operatera pa se desi nekad neka poteškoća. Ukoliko jeste prekršaj onda s epokreže disciplinski postupak.

Tokom izdržavanja kazne kućnog zatvora svaki osuđenik se periodično kontaktira – pita se pomoćnik direktora za tretman osuđenika

  • Dakle ta osoba nije prepuštena sama sebi da izdržava kaznu negdje nego je i dalje pod našim nadzorom gdje se i dalje vrši obrada. Desi se da ta osuđena osoba koja nema mogućnost izlaska , nema tu radnu obavezu, treba doktoru . U tom slučaju se obraća nama, opismeno, odnosno direktoru gdje min kao tretman vršimo obdaru i omogužimo toj osobi da obavi te neke svoje potrebe kao što su ljeakrski pregled, do opštine nešto da završi.

Putem aplikacije nadzire se sve. Tu su pohranjeni svi podaci od početka programa izdržavanja kazne kućnog zatvora.

Adresa na kojoj se osuđeno lice nalazi . Rapored, odnosno odobreno odsustvovanje sa adrese od strane suda . U kojem vremenu je odobreno odsustvovanje i gdje u tom vremenu moraju boraviti, odnosno firma u kojoj se nalazi adresa, kad je lice napustilo prostorije, kad se vratilo. Sve ostale eventualne disciplinske prekršaje dobijamo putam aplikacije i sms poruke  – navodi Aziz Hasanbegović, odjel za sigurnost i videonadzor.

Izvršena je sistematizacija radnih mjesta unutar zatvora. Formiran je poseban odsjek za elektronadzor.

Sistematizovana su radna mejsta i izvršena je preraspodjela tako da će zatvorska policija, odnosno službenici koji će obavljati te polsove raditi isključivo amo poslove elektronadzora.Ono što bih također dodala je da smo u proteklom periodu nabavili i službeno vozilo isključivo u te svrhe tako da ššto se tiče ove ustaniove lektronadzor , odnsono primjena elektronskog nadzora može da počne – kaže Zana Džano, šef odsjeka za upravno-pravne i kadrovske poslove.

I počela je. Ekipa Slučajeva X imala je priliku s patrolom izvršiti obilazak osuđenika kojem je sud odobrio radnu obavezu u jednoj od kotlovnica u Sarajevu. Nakon ove kontrole policija odlazi u Brezu kako bi osuđeniku instalirala opremu za izdržavanje kazne kućnog pritvora. Instalaciju vrši firma koja je prošla na tenderu, a osuđeniku se određuju paramtri gdje se može kretati.

Direktor KPZ-a Sarajevo kao jedan od prioriteta rada ističe provođenje strategije borbe protiv korupcije.

Kojom prilikom usko sarajeđujemo sa OSA-om , Federalnom upravom policije , a u posljednje vrijeme posebno sa anti korucionim timom Vlade kantona Sarajevo na čijem čelu se nalazi Kafedžić Erduan . Imamo izvanrednu saradnju i u ovom zavodu su započete sve antikorupcione aktivnosti . Primarno smo se fokusirali na sve one segmente koje su sukladno aktima kojim se precizira borba protiv korupcije – pojašnjava Faruk Zubčević,direktor KPZ-a Sarajevo.

Zubčević kaže da se u ovom zavodu poduzimaju mjere i radnje s ciljem prevencije korupcije.

  • Te radnje su radnje koje će sprečavati formiranje korupcije . Znači mi se nismo bavili aktivnostima koji će neku xy situaciju koja ima elemente koruptivnog ponašanja , da li to zloupotreba položaja , prekoračenje ovlasti, da li to primanje i davanje dara, bilo koje drugo nego smo išli da iskorjenimo , da anuliramo sve ono što je dovelo do pojave korupcije u čemu smo zaista uspjeli.

Tako su dokumentovali način i okolnosti krivotvorenja pojedinih diploma uposlenika zavoda, falsifikovanih na najsofisticiraniji način. U saradnji s FUP-om , OSA-om i Tužilaštvom KS uspjeli su dokumentovati predmet.

A za sve to dobili su pohvale od brojnih međunarodnih i domaćih institucija.

(Veldin Čustović)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RUMUNIJA I BUGARSKA O ZAHTJEVU RUSIJE: NEMA GOVORA O POVLAČENJU NATO...

0
Bukurešt je ocjenio danas "neprihvatljivim" zahtjev Rusije o povlačenju stranih NATO trupa prisutnih na rumunskoj teritoriji u okviru ugovora koji Moskva traži da bi pristupila deeskalaciji ukrajinske krize.