SMANJUJU HOLESTEROL I POBOLJŠAVAJU PAMĆENJE! OVO SU SEDAM RAZLOGA ZAŠTO BI SMOKVE TREBALO DA JEDETE ŠTO ČEŠĆE!

Smokve su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom i treba ih jesti svježe.

Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

Smokve su mnogima omiljeno ljetnje voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za liječenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suhe smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom.

Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve:

1. Prevencija raka

Naučno je dokazano da ekstrakt smokve, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate.

Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojke u periodu nakon prestanka menstruacije.

2. Smanjuju holesterol

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca djeluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno djelovanje smokava na nivo holesterola u krvi.

Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

3. Prevencija srčanog udara

Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

4. Pomoć u liječenju dijabetesa

Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ako se koriste umjereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

5. Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokava sprječava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.

6. Protiv nastanka akni

Viljuškom napravite masku od tri svheže smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu masku možete nanijeti na usne kako biste se riješili ispucalih usana i mrtvih ćelija.

Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.

7. Podmlađuju

Zbog sadržaja značajne količine vitamina B kompleksa, smokve osiguravaju elastičnost i blistavost kože. Ukoliko ih jedete svakog dana, primijetit ćete drastičnu razliku u izgledu kože lica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE