SMIJENILI GA ‘NJEGOVI’: OVO SU REPUBLIKANCI KOJI SU GLASALI ZA OPOZIV TRUMPA

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je opoziv predsjednika Donalda Trumpa u srijedu popodne optužujući ga za "poticanje na pobunu", drugi put u njegovom predsjedničkom mandatu što se do sada nikada nije desilo.

Među glasovima bilo je deset republikanaca, a ovo su njihova imena:

Adam Kinzinger iz Illinoisa

Liz Cheney iz Wyominga

John Katko iz New Yorka

Fred Upton iz Michigana

Jaime Herrera Beutler iz Washingtona

Dan Newhouse iz Washingtona

Peter Meijer iz Michigana

Anthony Gonzalez iz Ohaja

Tom Rice iz Južne Karoline

David Valadao iz Kalifornije

Za opoziv je bilo 232 glasa, među kojima i 10 republikanskih, dok je protiv bilo 197 predstavnika Doma.

Trump je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasjedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda Bidena na predsjedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Trump je usijao atmosferu na protestu u Washingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra.

On time neće biti smijenjen sa mjesta predsjednika, već će ići na suđenje u Senat.

Ako bi ga Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Trump je jedini američki predsjednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Predstavnički dom je za opoziv Trumpa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MINISTAR PRAVDE TURSKE TUNC ODRŽAO NIZ SASTANAKA U SARAJEVU, POSJETIO I...

0
Ministar pravde Republike Turske Yilmaz Tunc, koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće gdje je razgovarao sa predsjednikom VSTV-a Halilom Lagumdžijom i članovima Vijeća.