SMIJETE LI JESTI VOĆE AKO IMATE DIJABETES?

Dijabetes je stanje koje zahtjeva posebnu pažnju kada je u pitanju prehrana.

Ako ste na dijeti, voće je odlična namirnica za smirivanje osjećaja gladi, a isto tako će organizmu ponuditi puno minerala i vlakana, no većinom ono sadrži šećer. Upravo to budi pitanje je li voće primjerena namirnica za osobe koje imaju dijabetes?

Američka udruga za dijabetes smatra kako je bilo koje voće dobro za osobe koje imaju dijabetes, dok god nema alergijskih reakcija na određenu vrstu voća. Tu je studija provedena 2017. godine koja je otkrila kako je veći unos voća povezan sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2. Ipak, nije sve voće jednako zdravo. Svježe ili zamrznuto voće, ili ono koje je pakirano u vlastitom soku, je puno zdravije od procesuiranog voća iz limenke ili staklenke, poput kompota ili sokova s dodanim šećerom. Radi se o tome da tako pripremljeno i pakirano voće, pa i ono koje se nalazi u plastičnim ambalažama može sadržavati upravo dodane šećere, a oni mogu uzrokovati porast šećera u krvi, piše ordinacija.hr.

KOJE JE VOĆE POTREBNO IZBJEGAVATI?

Osobe koje imaju dijabetes ne moraju izbjegavati voće jer je upravo ono dio dobro balansirane prehrane. Neki će stručni izvori pokazati kako upravo konzumiranje voća može prevenirati razvoj dijabetesa.

Ipak, ako imate dijabetes trebali biste i donositi pametne odluke oko izbora hrane, pa tako i voća.

VOĆE KOJE SADRŽI PUNO ŠEĆERA

Iako voće koje sadrži i puno šećera smiju jesti osobe s dijabetesom, ipak je potrebno pratiti o kojoj se količini radi. Ono koje ima visoki glikemijski indeks su:

Jako zrele banane, sušene datulje, lubenica, ananas.

VOĆE KOJE SADRŽI DOSTA UGLJIKOHIDRATA

Neke osobe s dijabetesom prate dijetu koja nema puno ugljikohidrata kako bi lakše kontrolirali šećer u krvi. Tako naprimjer velika banana sadrži oko 30 grama ugljikohidrata, dok jedan čokoladni kolač može imati 55 grama.

KOLIKO BISTE VOĆA TREBALI JESTI AKO IMATE DIJABETES?

Većina smjernica savjetuje da odrasle osobe i djeca jedu oko 5 porcija voća i povrća u danu, a to se odnosi i na osobe koje imaju dijabetes. Druge pak smjernice kažu kako bi pola tanjira uvijek trebalo sadržavati više i povrće, najbolje u kombinaciji.

Kod osoba s dijabetesom, pola obroka bi trebalo sačinjavati povrće bez škroba, prije nego voće. Druga polovina bi trebala biti izvor kvalitetnih proteina i vlakana, poput graška ili žitarica. Većina stručnjaka također savjetuje da se u obroke uključe zdrave masnoće kako bi se suzbio osjećaj gladi i poboljšala apsorpcija antioksidanata i vitamina.

Kada je u pitanju procesuirano voće, poput soka od jabuke ili kompota, dovoljna je jako mala količina, na primjer šoljice za kafu. Ako volite sušeno voće poput grožđica ili trešanja, 2 kašike su idealna mjera. Ako želite uključiti povrće u prehranu, fokusirate se da bude raznovrsno kako biste iskoristili sve nutrijente iz njega i uživali u različitim okusima.

DOBROBITI VOĆA ZA DIJABETES

Vlakna su iznimno važna kod kontrole dijabetesa, a upravo će prehrana puna vlakana omogućiti bolju apsorpciju šećera i kontrole šećera u krvi. Što više vode i vlakana voće sadrži to ćete dulje biti siti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.