Znali smo da treba da budemo oprezni kada kupujemo plastiku i da određene oznake znače da je opasna za upotrebu i pakovanje hrane. Ali da i posuđe koje možemo kupiti u prestižnim radnjama može biti otrovno, to je već novost. Čak tri proizvoda poznatog brenda povučena su zbog hemijskog rizika. Na šta treba da obratimo pažnju kada kupujemo posuđe?
- Na materijale ne obraćam pažnju kada kupujem posuđe, uglavnom mi bude bitno kakve je boje, da li se slaže sa ostatkom posuđa, kuhinje i slično – kaže jedna sugrađanka.
- Do sad sam kupovala porcelan, više ne kupujem, ne treba mi, a te su dugotrajne, dugo traju. Inače za šerpe i lonce treba obavezno da je jače dno, da nije tanko jer onda brzo zagori hrana – dodaje druga.
Nedavno su sa tržišta u Srbiji povučene šoljice, tanjiri i posude poznatog brenda jer se ispostavilo da nisu bezbjedne za upotrebu.
Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno i da mogu da ugroze zdravlje, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbjednim proizvodima.
- One mogu da sadrže kako u svojoj strukturi metal, tako mogu da sadrže i boju, dakle, koja ima premaz metalni, a to je danas dosta popularno s obzirom da određene soli metala imaju različite boje pa daju različitu lepotu posuđu – objašnjava Dr Aleksandar Stoisavljević, Inovacioni centar Hemijskog fakulteta.
STAKLENO POSUĐE NAJBEZBJEDNIJE
Najbezbjednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savjet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.
Primjera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe.
Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.