SNAŽAN ZALET BH. NAMJENSKE INDUSTRIJE: ORUŽJE IZ BIH IZVOZI SE OD EGIPTA DO AMERIKE

Baš kao što se i očekivalo, bh. proizvodnja oružja, municije i eksploziva uhvatila je u ovoj godini snažan zalet te za pet mjeseci ostvarila izvoz težak 97 miliona maraka.

Dok se predstavnici brojnih industrijskih grana godinama žale da imaju probleme pri plasiranju svojih proizvoda na izvoznim tržištima, namjenska industrija bilježi optimistične rezultate.

Najnovija računica pokazuje da je ona na inostranim tržištima u proteklih pet mjeseci plasirala robu koja je za 18 miliona KM vrednija u odnosu na period januar – maj 2020.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH potvrdili su za “Nezavisne novine” da je izvoz u ovoj godini, odnosno za pet mjeseci, kada je o eksplozivima riječ, iznosio 17.303.286 KM, a u istom periodu lani bio je neuporedivo manji – 9.878.663 KM.

Skočio je i izvoz oružja i municije sa prošlogodišnjih 69.240.428 KM na ovogodišnje 79.740.502 marke.

Dakle, kad se podvuče crta, zabilježen je porast izvoza oružja i municije za 10,5 miliona KM, a eksploziva za 7,4 miliona KM.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH ističu da utjecaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske industrije, nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu nije realizovao.

  • Vodeća tržišta – Egipat (29 posto), SAD (13 posto) te Turska (12 posto) uzimaju učešće od više od 50 posto bh. izvoza naoružanja i vojne opreme – naglašavaju iz Vanjskotrgovinske komore BiH.
Ilustracija

U FBiH, kako saznaju “Nezavisne”, 15 firmi ima dozvolu da se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, a nekoliko ih je veoma uspješnih i u RS.

Almin Mališević, sekretar Grupacije namjenske industrije Privredne komore FBiH, rekao je da je namjenska industrija potpuno izvozno orijentisana pa samim tim puno zavisi od vanjskih događaja, odnosno međusobnih odnosa drugih zemalja, ratova u svijetu, određenih sankcija i slično.

  • Ako se vratimo i u pretkoronsko doba, mi sad bilježimo bolje rezultate, što znači da imamo kontinuitet kada govorimo o izvozu namjenske industrije. Izvozimo u više od 50 zemalja u cijelom svijetu – rekao je Mališević.

Uspjehom bh. namjenske industrije na inostranim tržištima nije iznenađen ni Aleksandar Radić, vojni analitičar, koji naglašava da je godinama primjetno da je dobro stajala prodaja naoružanja, a pogotovo municije, iz jugoistočne Evrope, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, te Bugarske.

  • Ali, postoji tu jedna rezerva. Problem te industrijske grane je to što ona zavisi od političkih i sigurnosnih zbivanja u svijetu. Dakle, kada postoji potreba, onda vam raste prodaja. Sada postoji tržište koje traži te proizvode. Tržište je nezasito kada je riječ o municiji. Kada govorimo o BiH, pričamo prije svega o izvozu municije – rekao je Radić za “Nezavisne novine”.

Potvrđuju njegove riječi i iz Vanjskotrgovinske komore BiH, odakle kažu da je namjenska proizvodnja BiH koncentrisana na proizvodnju municije i izvoz ove grupe proizvoda, koji iznosi više od 75 posto od ukupnog udjela, dok se eksploziv, sa 18 posto, te oružje pojavljuju sa znatno manjim učešćem.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE