Soda bikarbona i prašak za pecivo donekle imaju isto dejstvo pri pripremanju tijesta. Ipak, ove namirnice se prilično razlikuju, pa ako hoćete jednu da zamjenite drugom neka pravila morate da znate.
Vjerovatno vam se desilo da pri pripremi jela recept zahtjeva prašak za pecivo, a vi imate samo sodu bikarbonu ili obrnuto. Jeste li ikada umjesto jednog iskoristili drugo?
U čemu se zaista razlikuju ove namirnice?
Iako veoma liče i koriste se za slične namjene, soda bikarbona i prašak za pecivo se hemijski razlikuju.
Soda bikarbona je baza, pa se tako često dodaje jelima koji imaju kisele sastojke poput limuna, sirćeta, jogurta. U kontaktu sa sodom, kiselina iz ovih namirnica djeluje tako da se pokreće hemijski proces, stvaraju mehurići, a tijesto ili smjesa naraste.
Prašak za pecivo je posebna mješavina sode bikarbone i suhe kiseline, i dodaje se ponekad i gustin kako bi dva sastojka ostala razdvojena i suha. Većina ima dvostruko dejstvo, tako nekad počne da djeluje čim se pokvasi, a ostatak dejstva se dešava dok se smjesa zagrijava.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.