ŠOK NA SKUPŠTINI RS: ‘FORMIRATE ŽANDARMERIJU, KONTROLIŠETE MEDIJE, KAKO VAS NIJE STID DA ULAZITE OVDJE?’

Bilo je burno jučer na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Na dnevnom redu bila je i tema -stanje u sindikatu, loš položaj radnika i pregovori s Vladom Republike Srpske za veća prava radnika.

Sve se odvijalo ustaljenim tempom dok se za riječ nije javio narodni poslanik Nebojša Vukanović koji je u svom petominutnom govoru iznio nekoliko skandaloznih podataka.

Vukanović je kazao kako na čelu Sindikata u RS-u sjedi Ranka Mišić, optuživši je zbog toga što ju je Vlada RS-a postavila za članicu Upravnog odbora Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, te kako zbog toga treba podnijeti neopozivu ostavku.

„Ne može se postići pravi efekat dok ne bude otpora na terenu. Bilo bi dobro da nakon jednog ovakvog, skaradnog zakona kojeg ste predložili bez javne rasprave, po hitnom postupku, kada bi sutra bio sat vremena štrajk upozorenja u jednicama lokalne samouprave, u vladi, u bolnicama. Pola sata samo, i vjerujem da bi se ovaj zakon povukao iz procedure. Očekujem od sindikata da se oslobode straha, jer ova faza u koju ulazimo je terminalna faza našeg raspadanja i jasno je da nema razlike između ovoga što ste vi radili i onoga što su radili svi diktatori. Dakle, formirate žandarmeriju, gušite svaki oblik otpora, kontrolišete medije, procesuirate političke protivnike, vodite montirane, staljinističke procese“, kazao je Vukanović u obraćanju vladajućoj većini i dodao:

„Ali, nešto zanimljivo je spomenuo gospodin Draško Stanivuković. Na sjednici Vlade Republike Srpske održanoj 7. decembra 2017. godine imenovani su novi članovi Upravnog odbora penzijsko-invalidskog osiguranja. Pored deset ljudi koji čine taj odbor imenovana je i Ranka Mišić. Gospođo Mišić, kako se vi možete boriti za prava radnika ako vas vlada plaća? Postoji li to igdje u svijetu, prvi sinidkalac, vječiti!? Vi ste ona iz vječite plejade funkcionera koji lakše ispuste dušu nego funkciju, po 20 godina se nalaze na različitim pozicijama“, kazao je Vukanović, prenosi Slobodna Bosna.

Nakon što je od strane predsjedavajuće upozoren da se vrati na temu, Vukanović je nastavio:

„Kako je moguće da je prvi sindikalac Republike Srpske član upravnog odbora, Fonda PIO koga je imenovala vlada. Jasno je da nju vlada plaća. Kako će se neko boriti za prava radnika i biti na suprotnoj strani vlade, ako je ona plaćenik vlade? Gdje to ima u svijetu? Možda ima u Hondurasu ili u Haitiju. Dakle, gospođo Mišić, sad je jasno zašte se glumili onu dogovorenu predstavu, kada ste se hvatali za stolice, pa su vas oni iznosili a vi ste se grčevito borili. Čovjek kada je gladao, kamen bi proplakao. Srećom, nismo svi ovdje glupi i naivni. Kako imate obraza ući u Skupštinu i kako imate obraza još sutra biti na čelu sindikata kada ništa niste uradili za radnike čiji je položaj iz godine u godinu sve teži? Nemojte vrtiti glavom, podnesite sutra ostavku, recite: dosta je 20 godina, borila sam se neuspješno, evo otkrili ste me, neka se neko drugi bori. Trideset godina ste u sindikatima, kad ste došli u Trebinje, kad ste bili uz radnike, osim možda kad se okrene roštilj“?, upitao je Vukanović Ranku Mišić, ali odgovor nije dobio.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

EU OBEZBIJEDILA 1000 RAČUNARA ZA 15 SREDNJIH STRUČNIH ŠKOLA U BIH

0
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler prisustvovao je, u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, isporuci 80 novih računara za opremanje informatičkih kabineta u toj školi.

PROPALA INVAZIJA IZRAELA