SOK OD KROMPIRA: IZVOR ZDRAVLJA ZA MALO PARA

Najjednostavnija rješenja su ponekad i najbolja. Ovaj sok možete veoma lako da napravite, ne košta skoro ništa, a može mnogo da pomogne.

Možda ćete se zapitati zašto bi neko pio sok od krompira (a da nije u pitanju votka), ali nije sve u ukusu.

Najljekovitije stvari imaju potpuno neprivlačan ukus za nas, a ono što nam je najukusnije, najviše nas truje.

Sok od krompira je prilično bljutav i bezukusan, ali zato je veoma zdrav, pa se pije i u okviru čuvene Brojsove medicinske dijete.

Evo za šta je sve dobar ovaj ljekoviti sok.

Alkalizuje tijelo

Sok od krompira je bazan pa zato može da pomogne u uspostavljanju kiselo-bazne ravnoteže organizma, što je veoma važno za nas, jer način ishrane danas uzrokuje da naše tijelo uvijek naginje ka kiselosti.

Pomaže protiv gihta

Smanjuje nivo mokraćne kiseline i samim tim pomaže protiv gihta.

Zbog ovoga sok od krompira može da pomogne kod artritisa i drugih oblika upalnih procesa, posebno zglobova, a pomaže i kod bolova u leđima. Takođe, podstiče cirkulaciju u svim dijelovima tijela.

Čisti kožu

Ima smirujuće dejstvo na ekceme, pa čak i akne, pomaže da se očisti koža.

Pomaže u mršavljenju

U tu svrhu treba piti po šolju soka od krompira prije doručka i uveče 2-3 sata prije spavanja.

Čisti jetru

Zato može da se koristi za detoksikacijske dijete (kao što se i koristi u Brojsovoj dijeti), ali takođe i da se potpomogne funkcionisanje jetre i žučne kese, ukoliko postoje problemi.

Pije se 2 dl ujutru na prazan stomak.

Pomaže u liječenju gastritisa i čira

U tu svrhu preporučuje se da se uzima po jedna kašika soka od krompira razrijeđenog sa malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

Kako se pravi?

Veoma je jednostavno napraviti ovaj ljekoviti sok.

Krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore ako ih ima. Zatim ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok (možete upotrijebiti i sokovnik), prenosi “Avaz”.

Sok uvijek pijte svježe nacijeđen, a ako vam je neukusan, možete ga pomiješati sa sokom od limuna, jabuke, šargarape, medom…

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.