ŠOKANTNE TUČE KRVAVIH MIGRANATA SVE ČEŠĆE

Posljednjih nekoliko sedmica svjedoci smo nekoliko zabilježenih tuča između osoba koje su formalno ili neformalno “na proputovanju” kroz BiH i naš grad.

Migranti, ljude koje je politička, ekonomska ili vojna situacija u njihovoj državi natjerala da krenu ka boljem životu, uglavnom ka Zapadnoj Evropi ili jednostavno žele da se “spoje” sa ostatkom porodice, uglavnom su do sada zaobilazili Zenicu, obzirom da se ne nalazi na “najbližim migrantskim rutama”.

Međutim,   kako su policijski i granični organi, pogotovo tokom pandemije, “zategli liniju” u nekim dijelovima BiH, moguće ih je sve češće vidjeti i na M17, autoputu, ali sve češće i u samom gradu.

Samo u proteklih nekoliko dana policijski bilteni, ali i svjedočanstva građana i dojave sa različitih lokacija, zabilježili su najmanje tri-četiri tuče sa krvavim ishodom između osoba koje imaju zvanični migrantski status ili do sada nisu evidentirani.

Ono što zabrinjava je djelovanje  ili nedjelovanje zeničke policije. I dok Uprava policije na nizu polja djelovanja postiže sve bolje rezultate, indolentnost zeničke policije zabrinjava. Svjedoči o tome i video objavljen na Facebooku koji pokazuje kako kombi zeničke policije nadomak Topčić polja mirno prolazi pored veće grupe migranata, a da pri tome policajci ne reaguju, piše Zenicablog.com.

Na lokaciji Topčić Polje, službene osobe dovukli pun kombi migranata te ih pustila na slobodu?!

Posted by CRNA Hronika BIH on Friday, 3 July 2020

Nema Zeničanina koji do sada ispred shopping centara, većih diskonta i radnji nisu zapamtili likove migranata koji traže pomoć. zakon je jasan da migranti ne mogu da se slobodno šeću, a još gore da borave neometano bilo gdje osim u za to predviđenim centrima.

Tuče migranata i potezanje noževa u Londži, u Travničkoj ulici, kod Drvenog mosta, na Brodi u februaru, nakon čega je jedan od migranata i preminuo, izazivanje požara u jednom od parkiranih autobusa u Novoj Zenici, samo su neki  od slučajeva registrovanih posljednjih mjeseci.

Tuča migranata u centru Zenice

Više na https://www.zenicablog.com/video-sokantne-tuce-krvavih-migranata-sve-cesce-policija-nedovoljno-reaguje/

Posted by Zenicablog on Saturday, 18 July 2020

Za sada, zenička policija i njeni zvaničnici ne reaguju. Treba li (još) neko smrtno stradati ili se u ozljeđivanje i stradanje “uključiti” i domaće stanovništvo, da bi nadležni reagovali? Da li zvaničnici policije smatraju da je ugrožena sloboda neometanog kretanja gradom čak i danju, obzirom da je ova jučerašnja tuča zabilježena u po dana na najfrekventnijem mjestu u gradu?

U slučaju koji donosimo intervenisali su građani, nenaoružani, goloruki, koji su rastavili migrante i pružili pomoć do dolaska medicinara. Šta ako i oni budu napadnuti, a sukobi, kakve smo nedavno vidjeli u Visokom i Sarajevu, dosegnu i upotrebu vatrenog oružja? Hoće li tada biti kasno?

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVI ALBUM PJESAMA ZA DJECU “SLOVOTRAGAČ” – HIT MJUZIKL!

0
Novi album pjesama za djecu pod nazivom “SLOVOTRAGAČ – Hit mjuzikl” predstavlja izuzetno značajno muzičko iskustvo koje će obogatiti edukaciju djece u današnjem vremenu.