SOUFFLE PALAČINKA BURGER – NAJNOVIJI GASTRO HIT DOLAZI IZ JAPANA: EVO RECEPTA

Japanska kuhinja može se pohvaliti brojnim desertima, a jedan od omiljenih definitivno su souffle palačinke.

Mekane, pahuljaste, lagane i prozračne, ove palačinke jednostavno se tope u ustima, a odmah ćete iz prepoznati po izgledu. Iako se za njihovu pripremu koriste slični sastojci kao za američke palačinke, souffle palačinke razlikuju se po nekoliko detalja…

Prvo, njihova pahuljasta tekstura dobija se odvajanjem žumanaca od bjelanaca. Bjelanci se zasebno mute u čvrsti snijeg, a zatim se pažljivo dodaju ostatku smjese. Izrazito su pahuljaste jer mjehurići vazduha zadržavaju njihov oblik iznutra, a rezultat je nevjerovatno prozračna tekstura, poput soufflea.

Druga stvar na koju morate obratiti pažnju je način na koji ih pečete. Tava mora biti ravnomjerno zagrijana i ne previše vruća. Peći ćete ih duže nego obične palačinke kako se ne bi samo zapekle izvana, a iznutra ostale sirove. Trik za savršene souffle palačinke je da ih odmah poklopite, a kad je jedna strana pečena, okrenete na drugu i ponovo ih poklopite dok tijesto ne bude ravnomjerno pečeno.

Souffle palačinka burger – najnoviji gastro hit

Souffle palačinke možete poslužiti s različitim punjenjima i prelivima, od čokoladnog preliva, raznog voća do sladoleda i krema. A za dodatni užitak poslužite ih u obliku burgera. Ovaj desert možete jednostavno napraviti i kod kuće jer se sastoji od dvije souffle palačinke između kojih možete staviti što god poželite. Jednostavno – ispecite ove palačinke, na jednu stavite nadjev i poklopite drugom palačinkom.

Recept:

Sastojci:

4 bjelanca

2 žumanca

1/4 šolje mlijeka

2 kašičice ekstrakta vanilije

šest kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

5 kašika šećera

Priprema:

Prvo odvojite bjelanca od žumanaca. Posudu u kojoj su bjelanci stavite u frizer na 15 minuta. U međuvremenu, u posudu sa žumancima dodajte mlijeko i vaniliju, izmiksajte, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok se ne sjedini, ali nemojte pretjerati.

Bjelanca izmutite dok ne postanu prozirno bijeli. Zatim postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Polako dodajte bjelanca u smjesu sa žumancima i lagano promiješajte. Namastite tavu i ispecite palačinku po palačinku.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE