ŠPANSKI VRHOVNI SUD IZREKAO ZATVORSKE KAZNE KATALONSKIM ČELNICIMA

Španski Vrhovni sud u ponedjeljak je osudio devetero katalonskih čelnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog njihove uloge u neuspjelom pokušaju traženja nezavisnosti bogate španske regije.

Troje ostalih optuženika u istorijskom sudskom procesu zbog zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i njihove kratkotrajne objave nezavisnosti regije proglašeni su krivim za građanski neposluh i nisu osuđeni na zatvorske kazne. Svi optuženici oslobođeni su najteže optužbe za pobunu.

Mnogo toga je u pitanju, kako za Španiju tako i za njenu najbogatiju regiju, u sudskom procesu ubog pokušaja secesije koji je privukao pažnju širom svijeta i izazvao je najveću špansku političku krizu u decenijama, potresajući njena finansijska tržišta, navodi Reuters.

Ključna pitanja su kako će separatisti reagovati na presude, da li će opstati njihovo obećanje mirnih protesta i kako ishod suđenja može uticati i na špansku državu i na separatistički pokret.

I vlada i separatisti objavili su vlastite snimke na društvenim mrežama uoči izricanja presude. Separatisti tvrde da nisu učinili ništa pogrešno i da je suđenje političko, dok vlada ističe da je suđenje striktno poštovalo zakon.

  • Jedina presuda koju ćemo poštovati je oslobađajuća – izjavio je u snimku bivši čelnik separatističke katalonske stranke desnog centra, Carles Puigdemont.

Vlada je objavila vlastiti snimak koji prikazuje izjave nekoliko ministara u kojima brane španski demokratski sistem. Vršilac dužnosti premijera Pedro Sanchez objavio je tweet u istom snimku, nazivajući u njemu Španiju kao “jednu od njaslobodnijih i najsigurnijih zemalja u svijetu”.

Najteža zatvorska kazna izrečena je bivšem zamjeniku katalonskog čelnika, Oriolu Junquerasu, koji je osuđen na 13 godina zatvora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE