SPECIJALITET GRČKE KUHINJE: DANAS PRAVIMO ČUVENU GRČKU ZELJANICU, JELO KOJE OBOŽAVAJU SVE GENERACIJE

Naš današnji obrok nastaje za 90 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

SASTOJCI

3 kašike maslinovog ulja

1 luk

2 češnja bijelog luka

900 grama špinata

1/2 šoljice svježe sjeckanog peršuna

2 jaja

1/2 šoljice ricotta sira

1 šoljica izmrvljenog feta sira

8 listova jufke

1/4 šoljice maslinovog ulja

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 175°C. Nauljite kvadratni lim za pečenje (23 x 23 cm).

Na srednje jakom plamenu zagrijte 3 kašike maslinovog ulja. Pržite luk i bijeli luk dok ne omekšaju i ne poprime svijetlosmeđu boju.

Nakon toga umiješajte špinat i peršun te nastavite kuhati još 2 minute (dok špinat ne postane mekan). Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

U srednje velikoj posudi pomiješate jaja, ricotta sir i feta sir, a zatim dodajte i smjesu sa špinatom.

Na pripremljeni lim za pečenje stavite jednu koru jufke i premažite maslinovim uljem. Zatim stavite novu koru i premažite maslinovim uljem. Postupak ponovite s još dvije kore. (kore bi trebale prelaziti preko lima za pečenje)

Dodajte smjesu sa špinatom i sirom, a zatim preklopite dijelom kora koji prelazi preko lima. Premažite maslinovim uljem, a zatim dodajte preostale kore tako da svaku najprije premažete maslinovim uljem.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobijete zlatnosmeđu boju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

WEBER I O IZBORU ZA VISOKOG PREDSTAVNIKA: NIJE VRIJEME ZA ZATVARANJE...

0
O izboru za novog visokog predstavnika, zatvaranju OHR-a i Daytonu 2 za Vijesti u 7 govorio je Bodo Weber, politolog i saradnik vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.