SPECIJALITET S ISTOKA: DANAS JE NA MENIJU ‘TURSKA TAVA’, JELO KOJE ĆE OBOŽAVATI I STARI I MLADI

Naš današnji obrok gotov je za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.

SASTOJCI

400 g junetine od buta

1 glavica luka

400 g blitve

2 čehna bijelog luka

400 ml temeljca juhe iz povrtne kocke

120 g crvene leće

150 g jogurta

150 g svježeg kravljeg sira

1/2 limuna

8 listova mente

maslinovo ulje

sol i biber

PRIPREMA

Prije svega leću stavimo u vodu na pola sata da se namoči.

Meso očistimo od kože i žilica te narežemo na trakice. U tavi ugrijemo maslinovo ulje, dodamo pripremljeno meso i ispržimo ga sa svih strana.

Zatim meso začinimo solju i biberom, dodamo sjeckani luk i na laganoj vatri sve zajedno pržimo dok luk ne omekša.

Potom u tavu dodamo očišćenu, opranu i na dva centimetra široke trakice narezanu blitvu, protisnuti bijeli luk, ocijeđenu crvenu leću, povrtni temeljac, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo 30-ak minuta.

Za to vrijeme u zasebnu zdjelu stavimo svježi kravlji sir, dodamo jogurt, sjeckane listove mente, sok polovice limuna, začinimo solju i biberom te dobro izmiješamo sastojke.

Gotovo meso stavimo na tanjire te prelijemo umakom od jogurta i svježeg kravljeg sira.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE