SPECIJALITET S ISTOKA: NA BRZINU NAPRAVITE TURSKU PIZZU I ODUŠEVITE UKUĆANE

Naš današnji obrok gotov je za 80 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

SASTOJCI

Za tijesto:

400 g brašna za dizana tijesta

1 suhi kvasac

2 kašikice šećera

1 kašikica soli

3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Za fil:

1 glavica luka

3 češnja bijelog luka

1 kašika sjeckanog peršina

1 kg sjeckane janjetine (od buta)

1 kašikica mljevene majčine dušice

1/2 kašikice  mljevenog kima

2 kašike koncentrata paradajza

120 g maslina punjenih crvenom paprikom

4 paradajza

2 kašikice mljevene mljevene crvene paprike

200 g ovčjeg sira

sol i biber

ekstra djevičansko maslinovo ulje

PRIPREMA

Tijesto za pizzu napravimo tako što u zdjelu prosijemo brašno, dodamo suhi kvasac, sol, šećer i na suho izmiješamo sastojke. Zatim dodamo maslinovo ulje, ulijemo 200 ml mlake vode i sve zajedno izradimo ručnim mikserom 15-ak minuta na srednjoj brzini.

Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglu, malo je nauljimo maslinovim uljem, te je stavimo u čistu zdjelu i u hladnjak da se diže najmanje 24 sata.

U tavi ugrijemo dvije kašike maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo bijeli luk, dodamo sjeckani peršin, te sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće ne omekša.

Zatim u tavu dodamo sjeckanu janjetinu, izmiješamo sastojke i uz povremeno miješanje pržimo dok ne ispari tekućina što ju je meso ispustilo.

Zatim u tavu dodamo mrvljenu majčinu dušicu, mrvljeni kim, koncentrat paradajza, sjeckane zelene masline, začinimo solju i biberom, izmiješamo sastojke i stavimo na stranu.

Dignuto tijesto izvadimo na radnu površinu, iz njega pokretima dlanova iz sredine prema van istisnemo mjehuriće zraka, preklopimo ga i još malo umijesimo.

Tijesto zatim rasporedimo na 8 komada, te od savakog oblikujemo kugle. Dobivene kugle razvaljamo u krug 3 milimetra debljine i 20-25 centimetra širine.

Izvaljana tijesta po mogućnosti stavimo u tanko namašćene metalne okrugle oblike i nadijenemo pripremljenim nadjevom, posipamo kockicama svježih paradajza i mrvljenom crvenom paprikom. Ovako pripremljene stavimo peći na 200°C, 10-ak minuta.

Gotovu „Tursku pizzu“ izvadimo na tanjure, posipamo mrvljenim ili grubo naribanim ovčjim sirom i poslužimo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.