SASTOJCI
Za tijesto:
400 g brašna za dizana tijesta
1 suhi kvasac
2 kašikice šećera
1 kašikica soli
3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Za fil:
1 glavica luka
3 češnja bijelog luka
1 kašika sjeckanog peršina
1 kg sjeckane janjetine (od buta)
1 kašikica mljevene majčine dušice
1/2 kašikice mljevenog kima
2 kašike koncentrata paradajza
120 g maslina punjenih crvenom paprikom
4 paradajza
2 kašikice mljevene mljevene crvene paprike
200 g ovčjeg sira
sol i biber
ekstra djevičansko maslinovo ulje
PRIPREMA
Tijesto za pizzu napravimo tako što u zdjelu prosijemo brašno, dodamo suhi kvasac, sol, šećer i na suho izmiješamo sastojke. Zatim dodamo maslinovo ulje, ulijemo 200 ml mlake vode i sve zajedno izradimo ručnim mikserom 15-ak minuta na srednjoj brzini.
Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglu, malo je nauljimo maslinovim uljem, te je stavimo u čistu zdjelu i u hladnjak da se diže najmanje 24 sata.
U tavi ugrijemo dvije kašike maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo bijeli luk, dodamo sjeckani peršin, te sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće ne omekša.
Zatim u tavu dodamo sjeckanu janjetinu, izmiješamo sastojke i uz povremeno miješanje pržimo dok ne ispari tekućina što ju je meso ispustilo.
Zatim u tavu dodamo mrvljenu majčinu dušicu, mrvljeni kim, koncentrat paradajza, sjeckane zelene masline, začinimo solju i biberom, izmiješamo sastojke i stavimo na stranu.
Dignuto tijesto izvadimo na radnu površinu, iz njega pokretima dlanova iz sredine prema van istisnemo mjehuriće zraka, preklopimo ga i još malo umijesimo.
Tijesto zatim rasporedimo na 8 komada, te od savakog oblikujemo kugle. Dobivene kugle razvaljamo u krug 3 milimetra debljine i 20-25 centimetra širine.
Izvaljana tijesta po mogućnosti stavimo u tanko namašćene metalne okrugle oblike i nadijenemo pripremljenim nadjevom, posipamo kockicama svježih paradajza i mrvljenom crvenom paprikom. Ovako pripremljene stavimo peći na 200°C, 10-ak minuta.
Gotovu „Tursku pizzu“ izvadimo na tanjure, posipamo mrvljenim ili grubo naribanim ovčjim sirom i poslužimo.