SPOLJA VRUĆ I HRSKAV, A UNUTRA LEDEN: 5 NAČINA ZA NAJBOLJI POHOVANI SLADOLED!

Ljeto je vrijeme kada svi uživamo u ukusu sladoleda i osvježenju koji nam on donosi. Ali, pored uobičajenog osvježvajućeg deserta, sladoled možemo i pohovati.

Postoji nekoliko načina priprema, ali za koji god da se odlučite potrebna vam je kašika za sladoled kako biste oblikovali kugle koje ćete vratiti u zamrzivač  s papirom za pečenje i ostaviti da odstoji najmanje sat vremena pre postupka prženja.

Pohovane i flambirane kugle

  • Zamrznute kugle uvaljajte u brašno, umućena jaja, pa u prezle.
  • Ako pak želite da izostavite brašno, sladoled možete dva puta uvaljati u jaja i prezle.
  • Zatim ih vratite u zamrzivač da odstoje dva sata prije nego što ćete ih ispržiti.
  • Pržite ih desetak sekundi u dubokom ulju i poslužite s voćnim sirupom ili flambirajte rumom.

Smjesa od cimeta i bjelanaca

  • Najprije izvadite kugle sladoleda iz zamrzivača, te ih uvaljajte u snijeg od bjelanaca, a zatim u smjesu izmrvljenog kornfleksai  cimeta.
  • Prema potrebi ponovite postupak da se snijeg i pahuljice lijepo uhvate, te stavite u zamrzivač na tri sata.
  • Nakon toga, pržite jednu po jednu, oko 10 do 15 sekundi.

Lažni pohovani sladoled

  • Pripremite 90 grama mlevenog keksa, 120 grama maslaca i 2 kašičice cimeta.
  • Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte cimet i keks, pa pržite oko pet minuta dok ne dobije zlatnu boju.
  • Kad se smjesa ohladi, uvaljajte prethodno zamrznute kugle sladoleda.
  • Poslužite s prelivom od čokolade ili voćnim sirupom.

Kokos i orasi

  • Prethodno zamrznute kugle sladoleda, jednu po jednu, stavljajte u gušću smjesu za palačinke, a u zatim mješavinu kokosovog brašna i mljevenih oraha.
  • Vratite ih u zamrzivač na tri sata, te onda ispržite u ulju.

Kugle od biskvita ili hljeba

  • Bijeli hljeb bez korice ili obični, biskvitni kolač nasjeckajte na kriške.  U zavisnosti od veličine, po dvije do tri kriške kolača stavite jednu do druge na prozirnu foliju, pa ih razvaljajte valjkom.
  • Na krišku stavite kuglicu sladoleda, pa skupite foliju rukama i stisnite da dobijete kuglu.
  • Kugle od biskvita sa sladoledom stavite u zamrzivač da odstoje najmanje sat vremena.
  • Za smjesu  6 kugli trebaće vam 125 g brašna, 1 jaje i 240 ml ledene vode.
  • Dodajte u posudu jaje i brašno, te mješajte varjačom, postepeno dodajući hladnu vodu.
  • Kugle izvadite iz folije pa uvaljajte u tijesto i kratko ispržite.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.