SPORTSKI NAPITAK MOŽETE NAPRAVITI I SAMI, TREBAJU VAM SAMO TRI SASTOJKA

Većina sportskih napitaka njih nisu toliko dobri koliko mislite. Sadrže puno šećera i umjetnih bojila.

Još jedna mana je njihova cijena, ali srećom takav napitak možete napraviti sami. Vijest koja će vas obradovati jest da sastojke već imate u kući.

Bicycling piše da sportski napici sadrže saharozu (šećer) kako bi pomogli sagorjeti više ugljikohidrata i kako bi umanjili osjećaj umora nakon napornog vježbanja. Sadržajem soli nadomještaju prirodni natrij koji iz tijela gubimo znojenjem. Sportski napici pomažu u stimuliranju žeđi i omogućuju tijelu da bolje apsorbira ugljikohidrate i vodu.

Za uradi-sam sportski napitak dovoljno je u bocu vode umiješati pet kašika šećera i četvrtinu kašike soli. Ako želite popraviti okus, dio vode zamijenite kokosovom vodom, kriškama limuna i limete ili sokom od ananasa i meda.

Well and Good navodi još nekoliko jednostavnih recepata za sportska pića koji zvuče privlačno. Pomiješajte vodu, limun, sok od narandže i med te dodajte četvrtinu kašike soli. Također, biljnom čaju možete dodati dvije do četiri kašike meda ili javorovog sirupa i četvrtinu kašike soli.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.