SPREMITE KISELI KUPUS KAO ŠTO JE TO RADILA VAŠA NANA: UZ OVAJ RECEPT I POČETNICI ĆE SPREMITI VITAMINSKU BOMBU KAO OD ŠALE

Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na našoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska jela, kao što recimo neizostavna sarma.

Možete ga jesti i kao običnu salatu uz malo začina, co i tucana paprika idu fenomenalno, a ovako pripremljen je prava riznica C vitamina.

Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone. A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga “da se ne baci”, koliko zbog toga što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u bure i kace. Svima je zajedničko to da se kupus reda, soli i naliva vodom. Ali, početnici moraju da znaju da je tajna u tome što se količina soli ne vezuje za količinu kupusa, nego za količinu vode koja se sipa preko njega.

Evo i najprostijeg recepta:

Kilogram soli na 30 kg kupusa

Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim domaćinstvima. Osim kupusa potrebno je: kilogram soli na 30 kg kupusa, gušća pamučna krpa, kamen ili tegla zapremine 1,5 l.

Priprema:

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korijenu i redati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LANA PUDAR SE PLASIRALA U POLUFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA NA 200 METARA

0
Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima na 200 metara delfin koje se održava u Rumuniji.