Ova divna i sunčana jesen može podnijeti jedan ovakav osvježavajući kolač, zato ne gubite vrijeme, i već danas s Almasom Lazović napravite novu omiljenu slasticu u svom domu.
Danas pravimo kolač s filom od jabuka i malina. Jabuke su aktuelne tokom cijele godine, ali sada su posebno zanimljive one jabuke koje su rodile u našim baštama i dvorištima. Jedna takva jabuka krasi i dvorište u kojem je odrasla i u kojem živi Almasa Lazović. Ona je u „Slatki recept“ donijela baš te jabuke za današnji kolač, a kako ne odustaje od „Srebrene maline“, u fil će dodati i maline, jer upravo ta kombinacija ovom kolaču daje posebnu dimenziju i okus. Kolač se sastoji od kore i fila. Za početak napravite jednostavno tijesto za koru. Potrebno vam je da otopite puter na sobnoj temperaturi, pripremite oštro brašno (Almasa je koristila rižino), pola praška za pecivo, šećer, koricu limuna, jedno jaje, dvije kašike mlijeka i kašiku ekstrakta ruma. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli i miješajte dok se tijesto ne poveže. Ostavite ga sa strane da se malo odmori. Najbolje bi bilo u frižideru trideset minuta.

Za fil su vam potrebne jabuke, maline, šećer, vanilin šećer, mljeveni cimet i kardamom. U današnje doba kardamom je vrlo čest začin i koristi se u svakodnevnoj upotrebi, najviše u arapskim zemljama kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima, različitim slasticama, čak i kafi i likerima, ali ovaj začin odlično ide i s mesom i koristi se u raznim marinadama. Limunski okus kardamoma dat će posebnost ne samo slatkim, već i slanim jelima.
U pripremi poslastica različiti su načini korištenja kardamoma. Za aromatično tijesto možete ga dodati masnijim biskvitima, dizanim tijestima u pripremi voćnog hljeba, tipičnog za finsku i švedsku kuhinju, kao dodatak prhkom tijestu u pripremi kolačića s aromom narandže ili dodatkom nasjeckanih oraha.
Kardamom možete dodati mlijeku ili vrhnju za pripremu kreme od vanilije, koju ćete koristiti kao kremu u pripremi slastica od prhkog tijesta. Možete ga pomiješati i u sladoled. Mljeveni kardamom izvrsno ide s voćem, a to će dokazati i priprema današnjeg kolača.

Jabuke očistite i ogulite pa ih naribajte (ili sameljite u sjeckalici, što je brža varijanta). U zasebnoj zdjeli pomiješajte jabuke s ostalim sastojcima za nadjev – količinu cimeta i kardamoma prilagodite vlastitom ukusu.
Tijesto koje je malo odmorilo podijelite na dva dijela pa prvu polovicu utisnite u pleh. Zbog količine putera tijesto je veoma osjetljivo pa vam predlažemo da pravite male krpice od tijesta i redate po plehu. Pokušajte da debljina bude što ravnomjernija. Preko tijesta kašikom rasporedite pripremljeni nadjev od voća. Preostali dio tijesta možete oblikovati u krpice pa njima pokriti voće ili, ako želite, možete od tijesta napraviti rešetku pa njome pokriti nadjev ili jednostavno naribajte tijesto, koje se malo stvrdnulo u frižideru, preko fila. Pecite 45 minuta, dok pita dobro ne porumeni, na 180 stepeni.
Za koru potrebno:

230 g putera
270 g glatkog brašna (može i rižino)
1/2 vrećice praška za pecivo „Dolcela“
90 g šećera u prahu „Dolcela“
naribana korica limuna
1 jaje
2 kašike mlijeka
1 kašika ruma
Za fil je potrebno:
350 g isjeckanih ili izrendanih jabuka
150 g malina („Srebrena malina“)
100 g šećera u prahu „Dolcela“
1 vanilin šećer „Dolcela“
mljeveni cimet
mljeveni kardamom