SPREMITE UZ MERCATOR I ‘IFTAR MOJE NANE’ ČIMBUR S PRASOM I FAŠIRANIM MESOM

Spominjali smo čimbure kad smo predstavljali ćušpajz sa zeljem medjuti čimbur je izvorno i pravo bosanskohercegovačko jelo zastupljeno u skoro svim djelovima naše zemlje.

Tako postoji čimbur od jaja, čimbur od jaja na drugi način, čimbur s mesom, seoski čimbur, čimbur sa suhim mesom, čimbur sa prasom i faširanim mesom, čimbur od mladog luka, čimbur od špinata, postoji još čimbur na žari, tašak čimbur…

Tašak čimbur je zanimljivo starinsko jelo koje pominje Amidža Dekika u svom popisu aščinskih jela u Bosni.

Neka misšljenja da je aščinski jelovnik ograničen i uzak, te da kvalitetnu kuhinju u Bosni treba tražiti samo u kućama, demantuje objavljeni indeksaščinskih jela u „Jugoslovenskom listu od 14.maj 1939.godine a koji je ilustrirao novinar sa pseudoninom Osa.

Popis je svojevremeno sačinio ali ef. Numanagić, poznat pod imenom amidža Dekika. Kako i sam kaže to je popis svih jela koje su nekada dakle negdje koncem XIX vijeka pojavljivala se u asšcinicama u Bosni a naročito u Sarajevu. Da se vratim dašač čimburu.

Receptura ovog jela je nažalost izgubljena. Moguće je da bi to mogli biti isjeckani bijeli bubrezi, proprženi, posoljeni ta na kraju na iste izliveno jaje na oko. Predanje u Bosni kaže: koji god čovjek želi da na proljeće organizam učini otporniji (protiv mraza) treba da pojede nekoliko čimbura na žari, i to od vrhova tek prispjele žare (koprive).

Vrhovi mlade žare se operu, obare i voda se ocijedi. Na vrelu masnoću u tavi ili tepsiji stavi se žara i rasporedi, te kad počne vijuckati, izliju se jaja na oko ili saspu umučena jaja te malo zapeku i serviraju.

Recimo čimbur s mladim lukom pravi se na isti način. Mladi luk se opere, izreže, dinsta na masnoći a zatim se izliju jaja.

Sa šinatom je isti slučaj. Čimbur s prasom također je vrlo popularno jelo i danas. Potrebno je faširano meso mlada prasa ili poriluk, so, biber, aleva paprika jaja i masnoća. Bijeli dio mladog poliruka ili prase se očisti, izreže i obari gotovo skuha u zasoljenoj vodi.

Meso se uprži na zagrijanoj tavi. Doda mu se poriluk i zajedno se sve malo prodinsta. Sve se dobro zagrije i zatim se izliju jaja na oko, malo začine uzavrelom masnoćom i ispeku, te malo posole, pobibere, popapriče. Servira se toplo u tembali ili sahanu.

Kada govorimo o nekim tajnama dobrog čimbuta Ismet Pilavdžić, aščija iz Sarajeva preporučuje da se skupa dinstaju meso i luk, a tek onda doda malo vode.

Čimbur najčešće mnogi prave za sehur jer je nutritivno vrlo vrijedan proteinima te postače drži satima dugo. Čimbur svakako možete napraviti i za iftar, s čim god da ga napravite nećete pogriješiti.

Uživajte uz “Iftar moje nane” i Mercator.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.