DIJETA BEZ UGLJIKOHIDRATA
U slučaju da volite da jedete meso, ovaj režim ishrane je za vas. Suština ove popularne dijete jeste izbacivanje svih ugljikohidrata.
Ideologija dijete
Dijeta bez ugljikohidrata zasnovana je na djejstvu insulina. Njegova glavna funkcija je da višak sećera sprovede do skladišta – jetre i tu ga nataloži u obliku glikogena. Međutim, kada se kapaciteti tog skladišta popune, na redu je drugo skladište – masne ćelije. Na taj način, od viška šećera, stvara se masno tkivo. Ono što nervira sve nas koji želimo da se što prije oslobodimo „šlaufa“ jeste što ovo skladište ima neograničeni kapacitet.
Dakle, kad nema šećera, insulin se luči manje, a rezerve masti konačno počinju da se troše.
Je li teška?
Nije lagana. Pogotovo ako ne možete odoljeti slatkišima.
Da li funkcionira?
U prvih šest dana možete izgubiti šest kilograma.
Koliko je rigorozna?
Vrlo je rigorozna. Da bi se postigao željeni rezultat, neophodno je da se bude striktan.
Za koji tip ljudi je najpraktičnija?
Za dijetu bez ugljikohidrata se kaže da je najbolja dijeta za ljude s velikim viškom kilograma. Također, poboljšava zdravstveno stanje osoba s viškom šećera u krvi.
Savjeti za ishranu:
Jedite bez ustezanja do sitosti: Sve vrste mesa; goveđe, pileće…,masnije meso je korisnije, a također i pileća kožica. Ako je moguće, birajte ekološki proizvedeno meso, stoke i živine koja je pasla; riba i rakovi: sve vrste, naročito masnije; jaja na sve načine.
Prirodne masnoće: sosevi i umaci, ali koristite puter i pavlaku prilikom pripremanja, jer će jela biti finija i zasitnija. Također je preporučljivo kokosovo, maslinovo i ulje od repice.
Zeleniš iznad zemlje: sve vrste kupusnjača (karfiol, brokule, prokelj), zatim šparoge, tikvice, patlidžan, masline, špinat, gljive, krastavci, zelena salata, avokado, luk, paprika, paradajz…
Mliječni proizvodi: birati uvek najmasnije: pravi puter, pavlaku sa 40% masnoće, kajmak, masne sireve, masne grčko/turske jogurte (10% masnoće). Mlijeko i malo masni proizvodi od mlijeka sadrže mnogo šećera. Izbjegavati šećerenje, dodavanje bilo kakvog aditiva za okus kao i posne jogurte.
Koštuničavo voće: količine nisu ograničene.
Bobičasto voće: količine nisu ograničene, naročito maline, jer one imaju malo šećera a veoma se lijepo slažu s masnim šlagom.
Izbjegavati:
Šećer (najgori izbor): osvježavajuće napitke, voćne sokove, „sportska“ pića, čokoladu, peciva.
Suhomesnate proizvode; jednostavno u njih trpaju sve i svašta pa se tako mogu naći i sojino brašno i razni neželjeni aditivi… Ako imate pouzdane dobavljače kvalitetnih suhomesnatih proizvoda – onda oni prelaze u kategoriju dozvoljeno.
Sladoled, pahuljice za doručak, zaslađivače.
Ulja – suncokretovo, kukuruzno, sojino – bogata su omega 6 masnim kiselinama koje su prilično štetne.
Hljeb, tjesteninu, rižu, krompit, čips, zobenu kašu, musli… Proizvodi od „cijelog zrna“ nisu dobri, ali su manje štetni. Repu i celer koristiti samo u manjim količinama.
Margarin: industijski pripremljena imitacija putera, neprirodno bogata omega 6 masnoćama. Od njega nema nikakve koristi i lošeg je okusa. Prema statistici, postoje bolesti, kao što je astma i razne upale, za koje je krivac upravo margarin;
Pivo: tečni hljeb. Prepuno je šećera iz melase.
Slatko voće i sušeno voće.
I još:
Ponekad se može konzumirati čokolada (s najmanje 70 posto kakaoa) kao i čaša dobrog suhog vina.