ŠTA DONOSI NOVA METODOLOGIJA: PREKRETNICA ILI SLOVO NA PAPIRU?

Posljednjih mjeseci, a naročito tokom decembra i januara, kvalitet zraka u Kantonu Sarajevu bio je nezdrav. Zbog toga je u ambulanti hitne pomoći bilo puno više onih koji su se žalili na tegobe.

Piše: Haris Silajdžić

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo su u više navrata isticali kako ovaj problem nije moguće riješiti u toku jednog mandata, ali stiče se dojam da konkretnih poteza uopšte nije ni bilo. Ipak, danas predstavljena nova metodologija, barem prema riječima autora, jedan je od najkonkretnijih koraka u rješavanju problema zagađenog zraka.

  • Na ovaj način će se spriječiti izgradnja novih izvora emisije, tamo gdje je zrak već zagađen preko graničnih vrijednosti emisije, a tamo gdje zrak još nije zagađen, dakle gdje su stvarne vrijednosti ispod graničnih, tamo će novi zahvati moći da utiču na postojeći kvalitet samo sa jednim manjim dijelom – rekao je profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, Azrudin Husika.

U okviru projekta urađen je Registar emisija iz saobraćaja, individualnih ložišta, i nova kategorizacija područja Kantona Sarajevo u odnosu na kvalitet zraka. Također, na ovaj način dobijeni su savremeni alati kojima će zavod za planiranje moći da procjenjuje utjecaje prostornih i regulacionih planova. Po prvi put je stvarno sagledan utjecaj individialnih ložišta, i zone u kojima su ekstremne emisije zagađenja zraka.

  • Suštinski ono što se pokazalo dakle, to su Buča Potok, Boljakov Potok, dio Hrasnog brda, i Aneksa, to su na najužem dijelu sarajevske kotline praktično izbori koji uz ono što se objavljuje na Otoci i Alipašinom, praktično spuštaju taj zagađeni zrak u sarajevsku kotlinu, koji se dalje raspoređuje po kotlini – rekao je jedan od autora studije Plamenko Tais.

Iz resornog ministarstva napominju da kvalitetnije preventivno djelovanje u budućnosti može smanjiti prekomjerne epizode zagađenja, a od nove metodologije imaju velika očekivanja.

  • Ja mogu slobodno reći da će realizacioja ovog projektqa označiti prekretnicu u smilus preventibvngo djelovanja, uključivanja ovih parametara kvaltieta zraka u samu početnu fazu planiranja prostora, i ono što je posebno vaćžnop odobravanje budućih izvbora emisije – istakla je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS.

Osim navedenog, cilj je rezultate projekta ugraditi u izmjene i dopune odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka koja je trenutno u pripremi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ARMIN HOŽIĆ ZA HAYAT: BOŠNJACI ZASLUŽUJU PREDSTAVNIKE U SABORU HRVATSKE

0
Bošnjačka manjina, druga po brojnosti u Hrvatskoj, očekuje da nakon tri mandata u kojima nisu imali svoga predstavnika, od 151 saborskog zastupnika jedan bude Bošnjak