ŠTA JE BOLJI IZBOR ZA PEČENA JELA, STAKLENA ILI METALNA POSUDA?

Ako planirate kupovinu novih posuda za pečenje, vjerojatno ih birate jer znate koji materijal najbolje odgovara za pečenje brownieja, limun šnita ili biskvita za tortu.

Neki pritom koriste staklene, keramičke, metalne ili silikonske kalupe. No najbolji slastičari su jednoglasni i svi se oslanjaju na metal. Taj materijal je lagan, lako se čisti i održava, nije skup i omogućava ravnomjernije ispečenu hranu, piše BonAppetit.

Stakleno posuđe za pečenje teže je recimo od aluminijskog i skuplje. Staklo se sporo zagrijava, a kad se zagrije, dugo zadržava temperaturu. To može rezultirati nejednako ispečenim dijelovima jela, pa dok se sredina ispekla, rubovi su prepečeni, tamni i suhi. Neki kuhari preporučuju smanjiti temperaturu za 25 stupeni Celzijevih u odnosu na preporučenu u receptu kako biste izbjegli ovaj rezultat. No to nisu jedini razlozi zašto je metal bolji.

Aluminijske posude su izvrsne za torte, pločice i pite, ali i za hljeb te rolade. Metal se zagrijava brže od stakla i omogućuje brže dizanje tijesta, pospješuje njegovu hrskavu teksturu ili ubrzava tamnjenje rubova. No što god pekli, imajte na umu da je svaki metalni pekač najbolji pekač.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NI MI NISMO PUNO BOLJI, ALI ONI SU REKORDERI: SVAKE GODINE,...

0
Pojedina istraživanja pokazuju da krivaca za ovu ružnu pojavu ima u svakom dijelu starog kontinenta, ali novija studija Evropske komisije prste upire prije svega u - Britance, prenose beogradske "Novosti".