ŠTA OD VEŠA NE BISTE SMJELI PRATI ISPOD 60 STEPENI

Stepen higijene koji se može postići korištenjem sredstava za dezinfekciju veša veoma je visok.

Deterdženti imaju mogućnost pranja i na vrlo niskim temperaturama, a veš-mašine zapravo mogu same prati i bez ikakvog prethodnog zagrijavanja vode. Ali prema mnogobrojnim istraživanjima, ovdje se krije velika zamka.

Iako je danas moderno doba i sve se više pazi na očuvanje energije, a i pri samom pranju veša pri nižim temperaturama se može uštedjeti određena količina energije, to zapravo u mnogim slučajevima nije nikako preporučljivo.

Ilustracija

Prema mišljenju stručnjaka, pranje na nižim temperaturama može čak i naštetiti zdravlju jer se pri preniskoj temperaturi ne uništava dovoljno bakterija.

Pranje na temperaturama nižim od 40 Celzijusevih stepeni suzbija mali broj bakterija, grinja, virusa i sl.

Uopšteno je preporuka da se veš, ako je moguće, pere minimalno na 60 stepeni jer to u higijenskom smislu garantira učinkovitost.

Posebnu pažnju treba posvetiti pranju donjeg veša, plahti i peškira. Ovaj veš obavezno se pere na visokim temperaturama budući da je “bogato” izvorima zaraze, posebno tokom bolesti i različitih infekcija. Takođe, preporučuje se pranje donjeg veša odvojeno od ostalih odjevnih predmeta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OSMANI: KOSOVO SE USAGLASILO SA DIJELOM AMERIČKOG PREDLOGA U VEZI SA...

0
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu izjavila da postoji saglasnost oko dijela američkog prijedloga u vezi sa pitanjem dinara.