ŠTA SA VIŠKOM BJELANACA I ŽUMANACA NAKON PRIPREME RECEPTA: 10 IDEJA KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI

Nema nikakvog razloga da ih bacate Ako vam za recept treba samo žumance ili samo bjelance, ne bacajte ostatak jajeta – višak i bjelanaca i žumanca možete iskoristiti za druge recepte, od puslica do domaćeg majoneza! Važne napomene za čuvanje Bjelanca možete u frižideru da držite do dva dana, a ako ih zamrzavate, mogu da […]

Shutterstock

Nema nikakvog razloga da ih bacate

Ako vam za recept treba samo žumance ili samo bjelance, ne bacajte ostatak jajeta – višak i bjelanaca i žumanca možete iskoristiti za druge recepte, od puslica do domaćeg majoneza!

Važne napomene za čuvanje

Bjelanca možete u frižideru da držite do dva dana, a ako ih zamrzavate, mogu da stoje do tri mjeseca. Stavite ih u kesicu ili u plastične kalupe za led. Zabiljeležite koliko je bjelanaca u smjesi. Kad ih jednom odmrznete, više ih ne smijete zamrzavati. Prije korištenja odmrzavajte ih tako što ćete ih ostaviti u frižideru preko noći.

Kako čuvati žumanca

Žumanca također mogu u frižideru da izdrže do dva dana, ali brzo se isušuju, pogotovo ako se zamrzavaju, pa se to ne preporučuje. Kod spremanja dodajte im malo vode kako bi ostala vlažna. Pazite da bjelanca i žumanca iskoristite što prije, a prilikom pripreme obratite pažnju na to da ih dobro termički obradite.

Recepti za višak belanaca

1. Puslice

Trebaju vam tri bjelanca i 200 g šećera u prahu. Mikserom dobro izmutite sastojke, smjesu prebacite u špric za kolače i istiskajte na pek papir i sušite oko sat vremena u rerni na 100 stepeni.

2. Premaz za hljeb i peciva

Prije nego što tijesto stavite u rernu, premažite ga bjelancetom i posipajte željenim sjemenkama.

3. Glazura za kolače

Bjelanca umutite u snijeg, dodajte glukozni sirup i premažite omiljenu tortu slasnom glazurom.

4. Mus

Prozračnost uz istovremenu čvrstinu belanaca omogućava da se njima zamijeni želatin u receptima za mus. Možete probati klasični čokoladni mus za koji vam trebaju tri bjelanca, 140 g čokolade i 200 ml slatke pavlake. Čokoladu otopite na pari uz dodatak 1/4 pavlake, a od ostatka napravite šlag. Bjelanca umutite u snijeg i dodajte im ostale sastojke, dobro izmješajte varjačom i rashladite najmanje dva sata. Poslužite u čašama ili malim posudama.

5. Makaronsi

Za ovu poslasticu treba vam trebaju samo bjelanca i još nekoliko drugih sastojaka.

Recepti za višak žumanaca

1. Krema za kolače

Ilustracija

Krem od žumanaca možete pripremiti i sami kod kuće, ali morate biti oprezni prilikom kuhanja. Naime, ne valja dodavati vruću pavlaku za kuhanje ili mlijeko u žumanca jer ćete tako dobiti pečena jaja. Krem zagrijavajte na laganoj temperaturi uz nježno miješanje.

2. Karbonara sos

Tradicionalni italijanski recept za karbonaru zahtjeva cijelo jaje, ali ako za sos iskoristite samo žumance, biće sjajniji, manje zrnast i bogatijih aroma. Pomješajte žumance s parmezanom i puno paprike, a po želji možete dodati i malo pavlake. Pažljivo mješajući sos prelijte preko vruće testenine.

3. Majoneza

Domaća majoneza daleko je ukusniji od kupovnog, a obično je potrebno 1-2 žumanca. Ubacite ih u blender uz dodatak sirćeta ili limunovog soka, malo senfa i ulja.

4. Poveznica za sastojke

Ćufte ili burgeri neće uvijek poslušno zadržati oblik, a kako biste to uspjeli, dovoljno je u meso ubaciti jedno žumance. Neće promijeniti konačni ukus jela, a pomoći će mu da zadrži željeni oblik.

5. Premazivanje tijesta

Pred pečenje tijesta premažite ga žumancetom kako bi dobilo lijepu boju i kako bi se sjemenke kojim želite da posipate tijesto lijepo zalijepile.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.