ŠTA TO PADA? PADA VLADA?

Informcija da su vrijedni, čestiti, pošteni, prepošteni ministri i premijer Edin Forto primili Pfizerove vakcine iznenadila je sve one koji su vjerovali u sebeljubne hvalospjeve Konakovića, Nikšića i Kojovića.

Cijela javnost se zgrozila nakon saznanja da su se ministri Pfizerom vakcinisali onih dana kad su ispred Zetre vraćani onkološki pacijenti uz laž da baš tih, Pfizerovih vakcina nema.

Dakle, članovi Vlade Kantona Sarajevo vakcinisali su se krišom, tajno, prekršili su protokole i odluke o prioritetnim grupama. Njihovo vakcinisanje bilo je svojevrsna ‘organizovana kriminalna akcija’ koju je osmislila, pripremila i sprovela organizovana grupa na čelu sa premijerom Fortom i SDP-ovim ministrom zdravstva, hirurgom bez operacija, Harisom Vranićem.

Vranić: Sramotno loše organizovana masovna imunizacija u Kantonu Sarajevo

Da potcrtamo, trebalo je napraviti dogovor na neformalnoj sjednici Vlade, izuzeti određeni broj traženih vakcina, organizovati medicinske radnike i prisiliti ih da o vakcinisanju članova Vlade ne govore, obezbijediti Zetru i okolinu tako da ne bude svjedoka… Pitanje je i u kojem terminu se sve desilo jer je ministar Šteta kazao kako je ‘na Zetru otišao nekad poslije posla’.

Da zamislimo situaciju u kojoj je sve isto uradila neka Vlada s kadrovima SDA izvjesno je da bi mreže gorjele, ‘analitičari’ bi se razbacivali izjavama da je prevršena svaka mjera, pa bi brojni ‘pravednici’ organizirali proteste i demonstracije, pozvali bi ljude na ulice da se smijeni takva nemoralna i pokvarena vlast.

Ipak, kadrovi, i to oni najreprezentativniji, lideri SDA, Izetbegović i Džaferović uredno su stajali u redovima i čekali da, sa ostatkom građana, prime vakcine koje su na raspolaganju.

Uprkos svojevrsnoj medijskoj cenzuri, unatoč šutnji domaćih i stranih pojedinaca i organizacija koje inače dijele lekcije iz transparentnosti, građani Kantona Sarajevo su glasni i poručuju da su prekrižili Vladu Edina Forte i koaliciju NiP, SDP, NS. Svjedoče prevari i ne praštaju je.

Nevješti ministri, i isti takav premijer, nudili su tek poneki izgovor koji ni pas s maslom ne bi progutao. Većini je strategija bila i još jeste da šute i čekaju da prođe, da se zaboravi. ‘Analitičari’ i moralisti u tome pomažu, pa kao podmićeni glume da se besramni skandal nije niti desio.

Mjesec i po nakon tajnog i besramnog vakcinisanja i 10-ak dana nakon što se brzopleti Forto izletio, pa javnost saznala kakvu vlast ima, Vlada poznata po PR-u uvidjela je da šutnja ne pomaže, pa se odlučila obratiti javnosti. Sada imaju dva smjera u kojima mogu ići. Ispravni, nužni i moralni bi bio da podnesu neopozive ostavke. Kako saznajemo, o podnošenju ostavki se zaista razgovaralo, ali još jednom u kontekstu prevare javnosti. Vlada bi, preciznije premijer, podnio ostavku, Skupština je ne bi prihvatila, pa bi se tako zatvorio krug ‘pranja savjesti’ i svi bi bilo na dobitku. Osim građana kojima bi se teško prodale ulaznice za takvu predstavu. Zato postoji opcija B – Priznanje da se pogriješilo uz neizostavni nastavak: “Ali mi smo bolji od drugih jer priznajemo greške”. Naravno, građani nemaju ništa od vlasti koja stalno griješi, pa se poslije izvinjava. Još manje imaju i trebaju vlast koja očitim primjerima i nedvosmisleno pokazuje da je tu radi sebe, a ne radi općeg interesa.

Oni kojima u obraz može stati da za sebe uzmu vakcine namijenjene onkološkim pacijentima ni jedan smijer, ni jedna opcija i ni jedan izgovor ne može pomoći. Ne mogu se spasiti. Pada Vlada. Samo je pitanje je li već sutra. Ili za koju sedmicu.

Forto: Demagog prve klase

Ono što je evidentno jeste da ova Vlada, koju komotno možemo nazvati PR vlada, ali i vladom sa svih društvenim mreža, je učila promociju od dobrih trenera. Međutim, ono što je sigurno jeste da ih nisu naučili kako sačuvati obraz, ali i krizni marketing. Izgleda da nije bilo vremena ili su treneri morali ići nazad u svoju domovinu.

I na kraju da rezimiramo, Vlada i ministri kojima su puna usta morala, samokritike (samo na papiru) morat će kad-tad odgovarati za nesavjesno i inat vođenje politike, koje se može ogledati u svojevrsnom ‘kažnjavanju’ građana kada je u pitanju proces imunizacije u Kantonu Sarajevu.

Uostalom, čini se da im je jedini cilj, osim sramotnih poteza koje su povlačili tokom najveće krize u modernoj historiji naše zemlje, jeste spinovanje i prepucavanje preko društvenih mreža (jer su naravno tamo i najhrabriji) sa opravdanim kritikama koje im se upućuju.

Jer očito da im to upravo najteže pada, opravdane kritike na nerad koji dolazi do izražaja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE