ŠTA VAM SE DEŠAVA NAKON DESET MINUTA TELEFONIRANJA?

Polovina od 240 učesnika studije odabrana je za primanje kratkih telefonskih poziva volontera tokom mjeseca, a oni su kazali da se u prosjeku osjećaju manje usamljeno za 20 posto, navodi se u studiji objavljenoj u utorak u časopisu JAMA Psychiatry. Volonteri su kratko educirani o empatičkim vještinama komunikacije, što je uključivalo aktivno slušanje i postavljanje […]

Polovina od 240 učesnika studije odabrana je za primanje kratkih telefonskih poziva volontera tokom mjeseca, a oni su kazali da se u prosjeku osjećaju manje usamljeno za 20 posto, navodi se u studiji objavljenoj u utorak u časopisu JAMA Psychiatry.

  • Volonteri su kratko educirani o empatičkim vještinama komunikacije, što je uključivalo aktivno slušanje i postavljanje pitanja o čemu njihov sagovornik govori – rekao je autor studije Maninder “Mini” Kahlon, vanredni profesor na Univerzitet Teksas u Austinu, piše CNN.

Učesnici studije, svi klijenti Meals on Wheels Central Texas, vodili su razgovore, što im je omogućilo da definiraju dnevni red.

Možda neće imati kontrolu u drugim aspektima svog života, ali mogu kontrolirati razgovor.

Prve sedmice volonteri su pozivali učesnike pet dana u sedmice u vrijeme kad su učesnici rekli da je najbolje za njih. U narednim sedmicama su birali hoće li primiti samo dva poziva sedmično ili čak pet.

RAS Srbija

Razgovori su bili nešto više od 10 minuta prve sedmice, rekao je Kahlon, ali su se u ostatku jednomesečne studije izjednačili na 10 minuta. Učesnici su razgovarali o raznim temama, uključujući vlastiti svakodnevni život.

  • Učesnik koji su primali telefonske pozive i kontrolna grupa koja nije imala usamljenost, anksioznost i depresiju mjerena na naučnim skalama na početku i na kraju mjeseca. Istraživači su također izmjerili anksioznost i depresiju ispitanika, jer bi na te poremećaje mogli utjecati pozivi – rekao je Kahlon.

Na UCLA skali usamljenosti s tri pitanja, koja se kreće od tri do devet, učesnici telefonskih poziva u prosjeku su na početku iznosili 6,5, a završili s 5,2.

  • Ne postoji standardizirani način da se protumači kolika je studija klinički značajna, ali broj učesnika opao je za značajnu količinu “pa to znači da smo zaista na njih značajno utjecali – rekla je.

Anksioznost i depresija zabilježili su još veći pad, sa preko 30 posto smanjenja na skali GAD-7, odnosno gotovo 24 posto smanjenja na skali PHQ-8.

Važno je u svom životu doprijeti do porodice i prijatelja za koje vidite da se osjećaju loše.

Ako se osjećate usamljeno, Kahlon je preporučio da se obratite nekome u vašoj porodici i prijateljima kojima vjerujete i razgovarajte s njim.

Kahlonov cilj je nastaviti testirati ovu programsku metodu i primjenjivati ​​je u većem obimu, tako da više ljudi može imati koristi od otkrića.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

USPOMENA ZA CIJELI ŽIVOT: DIJAMANT OBRADOVAO FANA UOČI UTAKMICE

0
Kapiten turskog velikana Fenerbahčea Edin Džeko je uoči revanš utakmice četvrtfinala Konferencijske lige protiv Olympiacosa napravio potez vrijedan hvale.