STANIVUKOVIĆ: ODBORNICI SU DODIKOVO ORUŽJE KOJIM PUCA PO GRAĐANIMA

Odbornici skupštinske većine su postali političko oruže Milorada Dodika, koji sumanuto pucaju na građane Banja Luke i Gradsku upravu, rekao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, nakon što je završeno je maratonsko zasjedanje banjalučke Skupštine.

Nacrt rebalansa je usvojen, ali emisija obveznica u sklopu koje su trebale biti asfaltirane brojne ulice poput onih u Motikama, Kuljanima, Debeljacima i Petrićevcu je odbijena.

Odbornici, isto tako, nisu podržali odluku kojom bi se smanjile plate funkcionera u gradskoj administraciji.

  • Četrdeset dana zasijedanja, preko 160 sati rada. Znate šta znači kada nekome idete na 40 dana, oni zaista sahranjuju parlamentarni život, sahranjuju sve ono što u Banjoj Luci treba da živi. Ovo ovako više ne ide. Narod će morati ili ući u Skupštinu ili u moj kabinet. Nekoga će iz ove Gradske uprave morati istjerati. Neka biraju koga. Ovo je zaista sramota što se ovdje radi, moramo naći demokratske načine da izađemo iz ovoga. Da li kroz proteste, da li kroz prijevremene izbore – rekao je Stanivuković, javlja Oslobođenje.

Dodaje da su odbornici političko oruže Milorada Dodika, koji svojim odlukama sumanuto pucaju na građana Banja Luke i Gradaku upravu.

  • Bez bilo kakvog obrazloženja odbili su sve što je dobro i što smo predložili. Odustali su od Plana kapitalnih investicija, to im ne treba, a rok je da se to sada usvoji. Odustali su od toga da se rade glavne ulice – Kuljani, Debeljaci, Petrićevac, Motike. Usvojili su rebalans, ali dali rok 20 dana javne rasprave, što znači da tek može doći u decembru, a rebalans koji se ne potroši u decembru, odnosno u tekućoj godini, ne važi – kazao je Staniuvković.

Kako kaže, ovim potezom skupštinska većina se odrekla 17 miliona. Uz sve to, navodi gradonačelnik, nisu htjeli ni da se odreknu plate funkcionera, jer je prijedlog odluke o visini plata funkionera Grada Banja Luka odbijen.

  • Ti ljudi se zovu političke štetočine. Ovo što su prolongirali Nacrt do prijedloga, mi tek možemo dobiti u decembru. To znači da su odustali od izgradnje centralnog spomen obilježja, kupovine mamografa, sufinansiranja vrtića, povoljnijeg javnog prevoza, te svih infrastrukturnih projekata – ističe gradonačelnik Banja Luke.

Stanivuković se pita, ako su sve to odbili bez obrazloženja, zašto su u Skupštini sjedili četrdeset dana? Kako ističe, o daljim koracima mora da razmisli.

  • To ću uraditi zajedno sa svojim timom. Moramo pošteno izaći pred ljude i da kažemo da ovo više ovako ne ide. Mi smo uradili sve što smo mogli. Mi ne možemo da planiramo Novu godinu, planirali smo da izdvojimo značajna sredstva. Sad moramo da tražimo donatore i sponzore, kao i ljude za jesenje sadnice – poručuje Stanivuković.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE