STARENJE MOZGA UBRZAVA OVA NAMIRNICA, TVRDE STRUČNJACI

Kada razmišljamo o brizi za svoju prehranu, obično nam je najveća želja da uđemo u one stare traperice ili da imamo više energije za izdržavanje ritma svakodnevice.

Međutim, ono što jedemo utječe na fizički izgled, ali i na našu mentalnu sposobnost i performanse. Određene namirnice mogu ubrzati starenje našeg mozga.

  • Mnoge trgovine mješovitom robom i restorani brze hrane to čine, ali glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese – kaže Serena Poon, certificirana nutricionistica i slavna kuharica.

Kako objašnjava, ne samo da takva hrana narušava fizičko zdravlje nego su istraživači otkrili da može uzrokovati brži pad funkcija mozga.

  • Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodani šećer, prerađeno meso i rafinirani ugljikohidrati, prilično su prisutni u standardnoj prehrani – dodaje ona.

DODANI ŠEĆER

Poon kaže da se pokazalo da konzumiranje previše dodanog šećera oštećuje pamćenje i povećava rizik od demencije. Nažalost, dodani šećer se može naći gotovo posvuda: od pića i deserta do preljeva za salatu koji se prikazuju kao zdravi.

  • Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte sami pripremati hranu kod kuće kako biste kontrolirali potrošnju šećera – kaže ona.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PUTNIK (33) PREMINUO NA LETU ZA ITALIJU: S NJIM BILA I...

0
Jučer je na letu Ryanaira iznad Italije preminuo 33-godišnji muškarac dok je njegova trudna supruga sjedila u drugom, zadnjem dijelu aviona.

PANTHEON KONFERENCIJA 2024