Međutim, ono što jedemo utječe na fizički izgled, ali i na našu mentalnu sposobnost i performanse. Određene namirnice mogu ubrzati starenje našeg mozga.
- Mnoge trgovine mješovitom robom i restorani brze hrane to čine, ali glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese – kaže Serena Poon, certificirana nutricionistica i slavna kuharica.
Kako objašnjava, ne samo da takva hrana narušava fizičko zdravlje nego su istraživači otkrili da može uzrokovati brži pad funkcija mozga.
- Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodani šećer, prerađeno meso i rafinirani ugljikohidrati, prilično su prisutni u standardnoj prehrani – dodaje ona.
DODANI ŠEĆER
Poon kaže da se pokazalo da konzumiranje previše dodanog šećera oštećuje pamćenje i povećava rizik od demencije. Nažalost, dodani šećer se može naći gotovo posvuda: od pića i deserta do preljeva za salatu koji se prikazuju kao zdravi.
- Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte sami pripremati hranu kod kuće kako biste kontrolirali potrošnju šećera – kaže ona.