STARI RECEPT ZA ŽIVI HLJEB: UMJESTO KVASCA, KORISTITE OVO, TAKO SU GA SPREMALE NAŠE NANE, NEĆETE SE POKAJATI

Napravite domaći hljeb po receptu naših starih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balkanci su jedni od ljudi koji konzumiraju najviše hljeba. Danas je teško pronaći kvalitetan i ukusan hljeb. Prodavnice nude različite vrste proizvoda od tijesta – integralne, višezrnaste, ručno pravljen hljeb, crni, tipski, sa speltom, sa povrćem…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fabrikama gdje se pravi hljeb koriste se sve vrste poboljšivača, konzervanasa, sredstava za dizanje i bojila. Tako se postiže obim hljeba i povećava se njegova trajnost. Tako proizveden hljeb niti je ukusan, a još manje zdrav.

Pravi hljeb se pravi ne sa kvascem, već sa kvasom. U prošlosti kada nije bilo kvasca, naše nane su mesile hljeb sa kvasom i sodom za hljeb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas kvasac čini hljeb laganim, vještački napuhanim, a pravi hljeb je težak. Njegova kora odozgo je tvrda, ali unutrašnjost je mekana. Svaki kuhar koji je barem jednom mijesio tijesto za hljeb zna kako miriše kuhinja na sveže ispečen domaći hljeb.

Ručno pravljen hljeb u prodavnicama ima visoku cijenu, zato što je u njega uložen trud majstora, napravljen je sa više pažnje i ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi hljeb napravljen sa kvasom ima blago kiselkast ukus koji je tu zbog prirodnih bakterija u kvasu. Integralna brašna su korisna, ali teže narastaju. Tamna brašna vrste tipskog brašna sadrže mnogo vlakana, minerala i hljeb je niskokaloričniji.

Zbog toga često pravim proizvode od tijesta sa tipskim brašnom. Lako se mijesi, brzo naraste i veoma dobro nadođe.

Najkorisniji od svih je hljeb od spelte. Bogat je vlaknima, vitaminom E i magnezijumom. Ova vrsta hljeba ima nizak sadržaj glutena, zbog toga se preferira u bezglutenskoj ishrani.

Fabrički hljeb u najlonksom pakovanju je užasan! Od njega čovjek postaje debeo, teško se vari i ukoliko je mekana, ostaje lopta u želucu. Ovo ne važi za seoski, domaće spremljen hljeb.

Kvas za živi hljeb

Evo kako da napravimo koristan živi hljeb (Seoski hlkeb od kiselog tijesta):

Sastojci:

100 g brašna,

1 supena kašika pšeničnih mekinja,

 izvorska voda.

Za hljeb su potrebni sljedeći sastojci:

700 g brašna,

1 kašičica soli,

1 kašičica sirćeta.

Priprema:

U posudi (samo da nije plastična, neka bude staklena ili keramička) se izmiješaju sastojci za kvas kao tijesto za kolač. Ostavljaju se na sobnoj temperaturi na 1 noć. Može da se miješa s vremena na vrijeme. Sačeka se 2-3 dana. Za to vrijeme smjesa fermentira, pojavljuju se balončići. Dodaje se 1 supena kašika brašna i malo vode, miješa se i ostavlja se na još 2 dana dok ponovo ne naraste.

Kvasac za naš živi hljeb je gotov. Tada se pomiješa sa 1 kašičicom soli i 1 kašičicom sirćeta i 300 ml mlake vode. Mesi se meko tijesto, ređa se kao pogača u tepsiju podmazanu uljem. Naraste na još sat vremena i peče se u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

Od gotovog kvasac prije miješenja se odvajaju 1-2 supene kašike i meša se sa novim brašnom i vodom za novi kvas. Kvas se miješa drvenom kašikom. Tako spremljenog jest ćete pravi, ukusan i koristan hljeb!

Zbog toga se hljeb sa kvasom i naziva živi hljeb.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE