STARINSKI, JEFTIN I NEODOLJIV DESERT OD JABUKA I PUDINGA

Prisjetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina prošlog stoljeća.

Sastojci za biskvit:

4  jaja

160 g brašna

160 g šećera

1 prašak za pecivo

60 ml tople vode

60 ml ulja

Sastojci za kremu:

1 kg jabuka

1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači ukus)

200 grama šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)

3 pudinga od vanilije

cimet po želji

500 ml slatke pavlake

Priprema:

Umutite bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.

Odvojena žumanca pomiješajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo.

Mikserom na najmanjoj brzini kratko pomiješajte ove dvije smjese.

Zagrijte rernu na 180 stepeni, izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, te pecite koru oko 25 minuta.

Jabuke tanko ogulite, očistite i isjeckajte na kocke.

Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri kašike šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke u potpunosti ne omekšaju.

Izmješajte 3 pudinga i ostavljeni šećer, pa umutite s 2 dl vode.

Skinite jabuke s vatre i umutite puding.

Vratite na vatru i ostavite da ključa 3-4 minuta.

Odmah prelijte po ohlađenom biskvitu.

Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da odstoji dva sata.

Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga.

  Ostavite kolač da odstoji prije služenja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE