Ovo je poslastica u kojoj sočna jabuka u kombinaciji sa cimetom, upakovana u nježno tijesto, budi sva čula.
Većina domaćica i dalje traga za savršenim receptom za tijesto
Pripremili smo za vas onaj recept po kojem su lijenu pitu pripremale naše nane.
Sastojci za kore:
500 g brašna
250 g margarina
250 g šećera
2 jajeta
1/2 kesice praška za pecivo
1/2 limuna
prstohvat soli
Sastojci za fil:
1 kg jabuka
1 kašika mljevenog cimeta
3 kašike griza
2 kašike masti
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izrendajte jabuke, pa ih ostavite da odstoje pola sata kako bi pustile sok, a onda ih dobro isecijedite. U šerpu dodajte mast i jabuke, pa dinstajte nekoliko minuta. Kada jabuke omekšaju, smanjite temperaturu i dodajte cimet i griz, pa sklonite šerpu s ringle.
U veću posudu stavite margarin, šećer, jaja, sok od limuna i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamijesite tijesto i podelite ga na dva dijela.
Polovinu rastanjite direktno na dno pleha, okvirnih dimenzija 30×40 centimetara i to će biti donja kora.
Preko donje kore sipajte sav fil i ravnomjerno ga rasporedite. Drugi dio tijesta rastanjite, pa ga stavite preko fila.