Sastojci:
350 g mljevenog pilećeg mesa
50 g sitno sjeckanog suhog mesa
300 g krompira
1 srednja glavica crnog luka
50 g praziluka po želji
1 čehno bijelog luka
1 jaje
2 kašike ulja
1 ravna kašičica soli (ili po ukusu)
1 ravna kašičica suhog začina
biber po ukusu
začinska paprika po ukusu
Za preliv:
20 g maslaca
2 kašike brašna
400 ml mlijeka
50 g kačkavalja
2-3 kašike peršuna
suhi začin
kari
Još:
50 g kačkavalja za posipanje
Priprema:
Pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckano suho meso, rendani krompir, sjeckani crni luk i praziluk, isjeckan bijeli luk i jaje. Dodajte začine i sjedinite. Nauljite tepsiju, pa u nju redajte loptice od mesa željene veličine. Pecite na 200°C 25-30 minuta.
Maslac istopite, pa dodajte brašno. Kratko propržite. Dodajte mlijeko i nastavite da kuhate dok ne provri. Nakon toga kuhajte još minut i sklonite sa vatre. Kačkavalj izrendajte, pa dodajte u vruć bešamel zajedno sa sheckanim peršunom, suhim začinom i karijem. Promuhešajte i prelijte meso. Preko stavite izrendani kačkavalji i pecite na 200°C još nekih 20-30 minuta.