STATUS RASELJENIH OSOBA IMA VIŠE OD 36.000 BH GRAĐANA, ZATVARA SE 121 KOLEKTIVNI CENTAR U BIH

Na području Federacije BiH u kolektivnim centrima još uvijek boravi oko 1.600 porodica, a osim raseljenih, u njima su smještene i osobe u stanju socijalne potrebe za stambenim zbrinjavanjem.

Iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kojeg predvodi ministar Edin Ramić, navode da je među porodicama smještenim u kolektivnim centrima mali broj onih koji se žele vratiti u mjesta prebivališta iz 1991. godine.

  •  Razlog je što je Ministarstvo u saradnji sa vladinim i nevladinim sektorom u proteklom periodu prioritetno rješavalo pitanje osoba smještenih u kolektivnim i alternativnim smještajima. U kolektivnim centrima su ostale porodice koje nisu u mogućnosti da se vrate, jer su starije životne dobi, lošeg zdravstvenog stanja, ili ne mogu da se vrate zbog nepostojanje infrastrukture u mjestu povratka i slično – kazali su iz Ministarstva.

Pomoć navedenim kategorijama se pruža u obnovi i rekonstrukciji stambenih objekata i kroz pomoć u održivom povratku.

Prema raspoloživim podacima, status raseljene osobe još uvijek ima 36.504 osobe ili 12.604 porodice, od čega je sa područja Federacije BiH 5.077 porodica, a sa područja RS-a 7.527 porodica.

  •  Najveći dio ovih porodica je izrazio želju za povratkom. Također, postoji zainteresovanost kod porodica koje trenutno žive u inozemstvu i nisu riješile svoj status u zemlji gostoprimstva, da se vrate u BiH. Evidentno je da se ove porodice interesuju i javljaju na javne pozive koje objavljuje ovo ministarstvo za pomoć u obnovi stambenih jedinica. Posebno naglašavamo potrebu porodica koje su se vratile i žive u neuslovnim stambenim jedinicama, sa fokusom na mlade povratničke porodice koje, osim obnove stambene jedinice, trebaju i pomoć u održivom povratku – kazali su iz Ministarstva.

Navode da je u toku realizacija Projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja – Projekat CEB II”. Sredstva su osigurana kreditnim zaduženjem BiH kod Razvojne Banke Vijeća Evrope (CEB) i učešćem domaćih vlasti kroz obezbjeđenje zemljišta i infrastrukture.

Ovim projektom planirano je zatvaranje 121 kolektivnog centra na području BiH i stambeno zbrinjavanje oko 7.247 osoba.

  •  Ukupna vrijednost projekta je 104.000.000 eura. Kredit CEB-a iznosi 60.000.000 eura. Od toga, raspoloživa kreditna sredstva za Federaciju BiH iznose 40.423.203 eura. Implementaciju projekta na području Federacije BiH realizira Federalno ministarstvo raseljnih osoba i izbjeglica. Planirano je zatvaranje 93 kolektivna smještaja i stambeno zbrinjavanje oko 5.000 osoba na području Federacije BiH. Projekat se realizira na području 29 lokalnih zajednica i implementira kroz 49 podprojekata – pojasnili su iz Minstarstva.

Planirana je izgradnja ili sanacija 1.500 stambenih jedinica u zgradama kolektivnog stanovanja.

Do sada su izgrađene ili sanirane zgrade i useljena 151 porodica, a stanovi su korisnicima dodijeljeni po modelu neprofitnog- socijalnog stanovanja. Planirano je da projekat bude završen do kraja 2022. godine.

U Ministarstvu ističu da oni periodično, svake dvije godine, objavljuje javne pozive raseljenim osobama, povratnicima i izbjeglicama iz BiH za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije BiH i RS-a kao i javne pozive za projekte održivosti povratka.

  • Na javni poziv za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenh jedinica u cilju povratka, koji je bio objavljen 9. decembra 2019. godine i trajao do 31. januara 2020. godine, prijavilo se 4.725 aplikanata. Opće i posebne kriterije ispunilo je njih 3.500. S ciljem realizacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i ciljeva iz Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII, iz budžeta Federacije BiH i posredstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, još uvijek se izdvajaju značajna sredstva za realizaciju Aneksa VII, ali su nedovoljna da pruže pomoć svim aplikantima koji ispunjavaju opće i posebne kriterije propisane zakonom i podzakonskim aktima. Shodno tome, a imajući u vidu da su sredstva nedovoljna, nije moguće pružiti pomoć svim aplikantima koji su u potrebi za obnovom stambene jedinice – kažu iz Ministarstva.

Govoreći o tome koliki je interes za povratak raseljenih u svoje domove, kažu da je doista veliki.

  •  Još uvijek postoji veliki interes za povratkom raseljenih osoba i povratnika i izbjeglica iz BiH na svoja prebivališta iz 1991. godine. Potvrda tome su veliki broj aplikacija na javne pozive za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica i projekte održivog povratka. Evidentni problemi sa kojima se povratnici susreću su zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, pravo na rad i zapošljavanje, nepostojanje infrastrukture u mjestima povratka, ostvarivanje prava na obrazovanje, a sve zbog neujednačenosti zakonske regulative na nivou BiH, kao i nedostatak finansijskih sredstava da se povratak realizira na kvalitetan i dostojanstven način – rečeno je, piše Preporod.info.

Navode da je Vlada Federacije BiH kroz tekući i kapitalni transfer utvrđen budžetom Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica sredstva u ukupnom iznosu od 24.600.000 KM.

  • U pitanju su “Tekući transfer za raseljena lica i povratnike”, sredstva u iznosu od 15.100.000 KM, tekući transferi za programe povratka u RS – sredstva u iznosu od 5.000.000 KM, “Tekući transfer za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte sa nevladinim organizacijama” – sredstva u iznosu od 2.500.000 KM, kao i kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – podrška implementaciji održivom povratku izbjeglih i prognanih lica sa područja Regije Srebrenica – sredstva u iznosu od 2.000.000 KM – pojasnili su nam iz Ministarstva.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE