STIGAO PRVI TOPLOTNI VAL: SLADIĆ OTKRIO KADA NAS OČEKUJU NAJVIŠE TEMPERATURE

Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u samom njegovom startu idemo i do 40 °C u dijelovima Hercegovine i u Posavini, naveo je meteorolog Nedim Sladić.

  • Bit će prilično dugotrajan, dosta izražen, a što potvrđuje i narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva! Zdravstveni radnici nas već upozoravaju – smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i unosimo što više tečnosti kako bismo ostali hidrirani te laganiju kuhanu hranu – napisao je Sladić.

UV index u uslovima vedrine je vrlo visok (i do 10), pa najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za manje od 15 minuta.

  • Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticij, pa je i ugaona visina sunca najveća ovih dana, a noći najkraće. Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice (23/24.06) kada se očekuju i najviše temperature. Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini. Nakon dinamičnog vikenda, bit će ovo još dinamičnija sedmica puna vrućine i tropskih noći, a nadati se i bez onih hercegovačko-vatrenih iznenađenja, a u ponedjeljak rijetko u centralnim i istočnim područjima zbog malo više vlage prisutne na visini moguć je poneki lokalni pljusak, pa će tada biti i sparno – poruka je Sladića.
Hayat

Drugog dana vikenda očekuje se sunčano i vruće vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, a dnevna od 30 do 36 stepeni.

U ponedjeljak, prema prognozi FHMZ-a BiH, očekuje se sunčano vrijeme uz prolazan porast naoblake tokom dana, što u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može usloviti pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu i sjeveru zemlje do 26, a dnevna od 32 do 38 stepeni.

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost očekuje se i u utorak. Jutarnja temperatura od 18 do 25, a dnevna od 33 do 39 stepeni Celzijusa.

U srijedu se očekuje sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 33 do 39 stepeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NEDJELJOM RADIO NA NJIVI, ČEKA GA KAZNA

0
Njemački poljoprivrednik iz okruga Eichstätt, u Bavarskoj, prekršio je tamošnji zakon o nedjelji i državnim praznicima jer je u nedjelju rano popodne radio na svojoj njivi, piše Agrarheute.