STIŽE DETEKTOR BIJESA: AUTO ĆE USPORITI AKO NEKOME POKAŽETE SREDNJI PRST

Kompanija Huawei objavila je kako je uspješno patentirala “detektor stresa na cesti”, odnosno sistem prepoznavanja i mjerenja razine stresa vozača koji je integriran u unutrašnjost vozila i koji će značajno povećati razinu sigurnosti vožnje.

Sisem je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati razinu krvnog pritiska, kamerom koja pratiti pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji prati ton glasa vozača. Spomenuta je tehnologija patentirana u segmentu “budućnost i pametna vozila”, s obzirom na to da takva inovativna rješenja postaju moguća u vozilima budućnosti opremljenima 5G tehnologijom.

Reagirat će i na srednji prst

Sistem uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa, pa čak i u korištenju određenih izraza. Primjerice, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom, automobil će automatski usporiti. Isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Huawei je, stoji u njihovu saopćenju, taj sistem razvio kao odgovor na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila. Oni već neko vrijeme ozbiljno razmišljaju o implementaciji raznih senzora u vozila, čime bi se vozače potaknulo na mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola. To bi značajno smanjilo broj nesreća u saobraćaju i rezultiralo bi nižom stopom smrtnosti u prometnim nesrećama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE