STOLTENBERG: VAŽNIJE NEGO IKAD RANIJE DOKAZATI SAVEZNIČKU SOLIDARNOST

Generalni sekretar Jens Stoltenberg irazgovarao je telefonski sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, na zahtjev predsjednika, navodi se u saopćenju iz sjedišta NATO-a.

Razgovarali su o stalnim naporima NATO-a da podrži saveznike u borbi protiv pandemije Covida-19. Generalni sekretar je pohvalio Tursku zbog podrške medicinskom opremom drugim saveznicima i partnerima, kao odgovor na zahtjeve NATO-ovog Euroatlantskog koordinacijskog centra za odgovor na katastrofe.

Stoltenberg je naglasio da je u ovim izazovnim vremenima važnije nego ikad ranije dokazati savezničku solidarnost i da će NATO nastaviti da poduzima sve mjere kako bi osigurao kolektivnu odbranu svih saveznika.

Oni su razgovarali i o situaciji u Libiji. Generalni sekretar Stoltenberg naglasio je da je pozicija NATO-a i dalje dosljedna, saopćio je NATO.

Kako su rekli šefovi država i vlada NATO-a na samitu u Briselu 2018. godine, NATO je spreman pomoći Libiji u području izgradnje odbrambenih i sigurnosnih institucija. Svaka pomoć NATO-a Libiji uzimala bi u obzir političke i sigurnosne uslove, a pružat će joj se u potpunoj komplementarnosti i u uskoj koordinaciji s drugim međunarodnim naporima, uključujući i one UN-a i EU-a.

Generalni sekretar je također podsjetio da bi sve strane trebale poštovati embargo na oružje UN-a, što je potvrđeno na Berlinskoj međunarodnoj konferenciji o Libiji u januaru ove godine, i da NATO u potpunosti podržava napore UN-a za pronalaženjem političkog rješenja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE