STRAH OD ‘VELIKOG BRATA’ USMJERAVA PRAVILA EU O VJEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI

U atmosferi strahova od društva u stilu "Velikog brata" kojim vladaju mašine, Evropska unija je pozvala vlasti i kompanije da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica.

Ali Unija, koja će ove sedmice dati dugo očekivanu objavu o ulozi umjetne inteligencije (AI), neće nametati direktnu zabranu, rekao je jedan visoki funkcioner.

U srijedu će Evropska komisija postaviti osnove za evropska pravila o tim inovacijama u rastućem sektoru u kojem sada dominiraju SAD i Kina.

Komisija, moćni regulator EU, spremna je odgovoriti na zabrinutost evropskih građana zbog sve veće uloge vještačke inteligencije u njihovim životima, paralelno s izvještajima iz Kine o tehnologiji prepoznavanja lica koja se koristi za suzbijanje oponenata, javlja Fena.

  • Smatram da je zaista zastrašujuće ono što sam vidjela u Hong Kongu – rekla je izvršna potpredsjednica Komisije za digitalnu politiku EU Margrethe Vestager.

Tokom antikineskih protesta rekla je da bi ljudi mogli dobiti poruku na telefon: “Znamo da ste tamo, možda biste trebali otići kući”.

  • To nije baš podrška konceptu slobode okupljanja ili izražavanja – dodala je Vestager.

Ali umjesto direktne zabrane ili moratorija, što bi zahtijevalo podršku zemalja članica, Vestager je novinarima u Bruxellesu rekla da će preporučiti vlastima i kompanijama oprez.

  • Ono što ćemo u dokumentu reći i to vrlo pravnom terminologijom jest, zastanimo i utvrdimo postoje li okolnosti u kojima daljinsko prepoznavanje lica treba biti odobreno – rekla je Vestager novinarima.
  • Jer ako ne zastanemo, onda će to jednostavno biti posvuda – upozorila je Vestager, upoređujući to sa naglim porastom nadzornih kamera u gradskim centrima.

Opisujući širenje kamera, rekla je: “Prvo postavite jednu, ali onda ona ima mrtvi ugao, a zatim postavite drugu … Odjednom imate kamere svuda”, javlja AFP.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE