STRATEŠKI DOKUMENT RAZVOJA FBIH: ČETIRI CILJA I 18 PRIORITETA

Vlada Federacije BiH danas je usvojila jedan od ključnih strateških dokumenata, Strategiju razvoja Federacije BiH 2021.-2027. godina u kojoj su definisana četiri prioritetna cilja.

Premijer Fadil Novalić je podsjetio da je Federalni parlament 2017. usvojio Zakon o razvojnom planiranju, što je urađeno uz pomoć USAID-a i po čemu smo bili prvi u regiji što predstavlja veliku uspjeh. Na osnovu tog zakona Vlada je 2018. godine donijela odluku o izradi strategije razvoja. Novalić je naglasio da je u procesu izrade strategije učestvovalo 476 članova, radnih grupa i na radionicama 1.400 učesnika svih nivoa vlasti i nevladinog sektora.

  • Defisana su četiri strateška cilja – ubrzan ekonomski razvoj, resursno efikasan i održiv razvoj, prosperitetan i inkluzivan društvani razvoj i transparentan, efikasan i odgovoran javni sektor – dodao je Novalić.

Strategija će, prema njegovim riječima, opredijeliti i rad svih vlada u FBiH, praktično u narednih deset godina. Prvi put su u strateškom dokumentu izdvojene i aktivne mjere čija realizacije daje značajan efekat na makroekonomske pokazatelje u FBiH.

  • Pod tim mjerama podrazumijevam prije svega strukturne reforme koje smo započeli još Reformskom agendom i dokumantom socio-ekonomskih reformi – ističe Novalić.

Prema procjenama relevantnih međunarodnih i domaćih institucija, kako je naglasio federalni premijer, potpuna realizacija aktvnih mjera donosi značajan rast GDP-a koji je osnov za sve druge napretke u našem društvu.

Šta podrazumijeva strategija

Riječ je o integrisanom, multisektorskom strateškom dokumentu koji definira javne politike i usmjerava socioekonomski razvoj na teritoriji FBiH u narednih sedam godina. Ona je osnov za izradu mandatnih i godišnjih programa rada Vlade FBiH, programa javnih investicija (PJI), trogodišnjih i godišnjih planova rada federalnih ministarstava i institucija, dokumenta okvirnog budžeta (DOB) i godišnjeg budžeta. Strategija je podloga za usklađivanje i izradu sektorskih i strategija razvoja kantona i jedinica lokalne samouprave.

Ovim dokumentom su definisana četiri strateška cilja i 18 prioriteta, a unutar ciljeva i prioriteta je definisano 78 mjera za implementaciju.

Prvi cilj naveden ubrzan ekonomski razvoj utemeljen na povećanju produktivnosti i zaposlenosti, a drugi prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj. Kao treći je naznačen resursno efikasan i održiv razvoj, a četvrti je ubrzan društveni i ekonomski razvoj uz istodobno postizanje okolišne održivosti.

Izdvojeno je i devet ofanzivnih mjera koje najznačajnije utiču na rast privrede i zaposlenosti, što je razlika u odnosu na sve dosadašnje strateške dokumente u FBiH. Puna implementacija ovih devet mjera donosi rast BDP-a u od 9,2 do 13,7 posto godišnje. Prema procjenama, za implementaciju ovih mjera neophodno je obezbijediti oko 530 miliona KM u toku sedam godina, odnosno 75 miliona KM godišnje).

Inače, u procesu izrade Strategije i konsultacija bilo je uključeno oko 1.400 učesnika, što predstavlja novinu u odnosu na sve dosad urađene strateške dokumente Federacije BiH.

Strategija je pripremljena uz tehničku podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa UN-a u BiH (UNDP). Podršku integriranju Ciljeva održivog razvoja u proces izrade Strategije pružila je Vlada Kraljevine Švedske. U pripremi analize stanja i definiranju mjera u oblasti pametne specijalizacije podršku je dala je Vlada Republike Češke u okviru partnerstva s UNDP-om za Ciljeve održivog razvoja. Dodatnu podršku je pružio njemački GIZ, koji u ime vlada Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva provodi “Program jačanja javnih institucija u BiH”.

Budući da Federacija BiH dosad nije imala strategiju razvoja, Federalna vlada je Odluku o izradi ovog važnog dokumenta donijela na 156. sjednici održanoj 13.9.2018. godine.

Strategija upravljanja dugom FBiH 2021.- 2023.

Vlada FBiH je usvojila Strategiju upravljanja dugom od 2021. do 2023. godine, koja predstavlja sažetak glavnih načela i smjernica za politike upravljanja dugom Federacije BiH u promatranom razdoblju i temelji se na postojećem portfelju duga Federacije BiH, Programu javnih investicija Federacije BiH 2021.-2023. i Dokumentu okvirnog proračuna Federacije BiH za to razdoblje. Strategija sadrži planove financiranja potreba Vlade FBiH u naredne tri godine na vanjskom i unutarnjem tržištu, te indikativne mjere i alate potrebne za dostizanje usvojenih strategijskih ciljeva.

Ti ciljevi su osiguranje sredstava za financiranje vladinih potreba uz prihvatljive troškove i rizike u srednjem i dugom roku, te razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

S ciljem jednoobraznosti strategija na svim razinama u Bosni i Hercegovini, pretpostavke troškova i cijena, za razdoblje koji pokriva Strategija, urađene su u suradnji s ministarstvima financija Bosne i Hercegovine i Republike Srpkse, te Direkcijom za financije Brčko Distrikta BiH.

Srednjoročna strategija upravljanja dugom Vlade FBiH obuhvata portfelj duga kojim upravlja Vlada FBiH koji je odobrio Parlament BiH, odnosno ukupni vanjski dug FBiH, uključujući i onaj dio vanjskog duga koji je ugovoren radi proslijeđivanja krajnjim korisnicima, kao i ukupan unutarnji dug.

Portfelj duga koji je razmatran u Strategiji u iznosu od 5.832,6 milijuna KM (3.662,4 milijuna dolara) ili 26,40 posto BDP-a FBiH, a sastoji se od vanjskog duga od 4.982,7 milijuna KM (3.128,7 milijuna dolara) ili 85,43 posto, te unutarnjeg od 849,9 milijuna KM (533,6 milijuna dolara) ili 14,57 posto portfelja duga.

Portfelj duga ima relativno nisku ponderiranu prosječnu kamatnu stopu od 1,5 posto, a prosječno vrijeme dospijeća za unutarnji dug je 3,3 godine, a za vanjski 6,2 godine.

Na osnovu postojećeg portfelja duga, očekivanog makroekonomskog okvira u trogodišnjem razdoblju, dostupnih izvora financiranja, a uzimajući u obzir pretpostavke budućih cijena i troškova zaduživanja, pripremljeno je nekoliko alternativnih strategija.

Federalna vlada danas je usvojila i izvješće o provedbi Strategije upravljanja dugom u 2020. godini.

Oba usvojena dokumenta bit će objavljena na web stranici Federalnog ministarstva financija i biti upućena Parlamentu FBiH radi informiranja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DŽANAN MUSA OTVORENO: JEDINI IZVOR SREĆE ZA NAROD U BIH JE...

0
Reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa briljira od dolaska u Real Madrid. Sjajnim partijama pomogao je Kraljevskom timu da dođe do titule španskog Superkupa.