STRUČNJACI POJASNILI KADA BI TREBALI DA SE TUŠIRAMO: UJUTRO ILI NAVEČER?

Da li u posudu idu prvo žitarice ili mlijeko? U vezi s tim pitanjem lome se koplja, a u istu grupu spada još jedno - treba li se tuširati ujutro ili uveče.

Neki koji se rado tuširaju uveče ne mogu zamisliti da dan ne završe opuštajućim tušem i tvrde da nikako ne bi mogli prljavi otići u krevet, a smatraju da zahvaljujući toj navici bolje spavaju.

Druga grupa koja cijeni jutarnje tuširanje tvrdi da ih ništa tako ne razbudi i ne osvježi ujutro, pripremajući ih za novi dan.

I KO JE U PRAVU?

Prema stručnjacima, ljudi koji preferiraju večernje tuširanje su na pravoj strani. Naravno, ako hoćete pod tuš ujutro, ništa u tome ne bi trebalo da vas spriječi, ali večernje tuširanje bi trebalo da bude obavezno.

  • Ako volite da se tuširate ujutro, učinite to – rekla je Nensi Rotstejn, koja sebe naziva “ambasadorom sna”, za Fox News.
  • Ali definitivno ne treba preskakati večernje tuširanje. Veoma je važno otići u krevet čist, a navika večernjeg tuširanja odvaja dan od noći i priprema tijelo za odmor.

Ukoliko ste slučajno nosili otvorenu obuću, kakva je ljeti uobičajena, trebalo bi u najmanju ruku da operete noge prije nego što odete na spavanje.

  • Jutarnje tuširanje daje vremena za meditaciju i polagano uranjanje u novi, užurbani dan – rekla je dr Mona Gohara, vanredna klinička profesorka dermatologije na Jejlu.

A ako se morate obrijati, Gohara kaže da je to najbolje učiniti ujutro jer ćete biti odmorniji i manja je vjerovatnoća da ćete se porezati. Od jutarnjeg tuširanja profitira i vaša koža, koja će potom izgledati bolje i svježije.

  • Pripremate tako svoju kožu na suočavanje sa suncem, prljavštinom ili ostalim spoljnim uslovima, koji nas neizbježno napadaju čim izađemo – kaže dr Gohara.

Ćelije kože koje su se opustile preko noći stimulišu se jutarnjim tuširanjem, a dr Gohara kaže da je to naročito važno za mješovitu, masnu kožu ili kožu sklonu aknama.

Ne tuširajte se pretoplom vodom

  • Najbolja je mlaka voda – kaže dr Gohara.
  • Iako jutarnje tuširanje može učiniti vašu kožu zdravijom, prevruć tuš može imati suprotan efekat, posebno za suvu i osjetljivu kožu.

Pored svega toga, stručnjaci kažu da večernje tuširanje takođe ima mnoge prednosti za vašu kožu – važno je ukloniti svu šminku, masnoću, prljavštinu i zagađivače koji su se nakupili na vašoj koži tokom dana. Ipak, možda najbolji argument u korist tuširanja prije spavanja jeste to kako ono utiče na kvalitet vašeg sna.

  • Kad legnete u krevet, trebalo bi da se osjećate čistim – kaže Rotstejn.
  • Cijelog dana ste napolju, zašto biste takvi htjeli leći u krevet? Večernje tuširanje sastavni je dio vaše rutine pripreme za spavanje. To može biti vrijeme za vas, bez telefona, bez e-maila, uz prijatnu vodu koja teče preko vašeg tijela, objašnjava ona.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ARMIN HOŽIĆ ZA HAYAT: BOŠNJACI ZASLUŽUJU PREDSTAVNIKE U SABORU HRVATSKE

0
Bošnjačka manjina, druga po brojnosti u Hrvatskoj, očekuje da nakon tri mandata u kojima nisu imali svoga predstavnika, od 151 saborskog zastupnika jedan bude Bošnjak