STRUČNJACI RAZMATRAJU UPOTREBU DRONOVA U SPAŠAVANJU TOKOM POŽARA

Naučnici Sveruskog istraživačkog instituta za civilnu odbranu i vanredne situacije razmotrit će mogućnost upotrebe dronova koji se kreću vertikalno u slučajevima evakuacije iz visokih zgrada tokom požara.

Iz Instututa je novinarima rečeno da su stručnjaci dobili pomenuti zadatak za ovu godinu.

  • Bespilotne letjelice sa vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem mogu da se koriste kao sredstva za spašavanje – ističu iz Instituta.

Naučnici tvrde da se brojni parametri postojećih dronova ne uklapaju u klasifikaciju opreme za evakuaciju iz visokih zgrada.

TASS navodi da je u izradi tehničkog koncepta modernih dronova neophodno uzeti u obzir veliki broj ključnih uslova, naročito onih koji će omogućiti da dronovi funkcionišu uprkos nepovoljnim mehaničkim i klimatskim faktorima.

Evakuacija sa viših spratova visokih zgrada trenutno se vrši merdevinama postavljenim na kamione i teleskopskim liftovima, ali je sposobnost te opreme ograničena, potrebna im je posebna osnova i prilično su skupi.

  • Evakuacija iz visokih zgrada je krucijalno pitanje – dodaju iz Instituta.

U Moskvi je broj zgrada u izgradnji viših od 75 metara u periodu od 2017. do 2019. godine uvećan sa 67 na 115, a 137 zgrada su više od 100 metara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE