Ali, jeste li se nekada zapitali koliko zapravo mogu stajati u domu, a da se ne pokvare?
Ako živite sami ili u manjem domaćinstvu, možda ćete primijetiti da vam karton jaja neko vrijeme stoji u frižideru.

Ali, svježa jaja ne mogu stajati baš dugo, a koliko smiju da stoje zavisi od toga na koji način ih čuvate.
Ako ih čuvate na preporučenoj temperaturi od 4 Celzijusa, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) preporučuje da se iskoriste u roku od tri sedmice nakon kupovine.
Stručnjaci ističu da jaja možemo jesti četiri do pet sedmica od datuma pakovanja, ali ih ne treba duže upotrebljavati jer mogu da se pojave bakterije, poput Ešerihije koli i salmonele.
Zamrznuta jaja mogu da traju i do godinu dana, ali nikako nemojte da ih zamrzavate u ljusci.

Možete ih zamrznuti na dva načina – tako što ćete odvojiti žumace i bjelance, pa koristite po potrebi ili da ih zamrznete zajedno.
Ako želite da sačuvate ostatke jela u kojima ima jaja, preporuka FDA jeste da ih držite u frižideru i pojedete u roku od 3 do 4 dana.
Tvrdo kuhana jaja mogu ostati u frižideru i do sedam dana.
Svježa jaja koja se termički obrade (tvrdo kuhana jaja) moraju da se čuvaju u frižideru, te konzumiraju u roku do 7 dana, ali pod uslovom da se izvade iz frižidera neposredno prije jela.

U frižideru ih treba čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebalo bi ih jesti što prije -u roku 2-3 dana.
Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u frižideru očisti se od ljuske neposredno prije konzumiranja.
Jaja koja su već očišćena od ljuske, makar tvrdo kuhana treba čuvati u frižideru i jesti u roku od jednog dana.