Kuhana jaja
Kada zagrijavate kuhana jaja u mikrovalnoj pećnici, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju izdržati sav taj pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrovalnoj pećnici ili tijekom prvog zagriza.

Mrkve
Iako se mrkva može kuhati i zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, sirova mrkva, pogotovo ona s korom, može biti potencijalno opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće, minerali iz tla mogu uzrokovati iskre u mikrovalnoj pećnici. Ako se neprekidno događa, to može ozbiljno oštetiti vašu mikrovalnu pećnicu.
Prerađeno meso
Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, kemikalija i konzervansa. Kada tome još dodate mikrovalno zračenje, nivo holesterola može se povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji način zagrijavanja je na roštilju ili ploči štednjaka.
Čili papričica
Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visoku razinu kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin izložen elektromagnetskim valovima u mikrovalnoj pećnici, počinje isparavati i može se zapaliti! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrovalne pećnice mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

Piletina
Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno kuhana! Kada kuhate komad sirove piletine u mikrovalnoj pećnici, šanse za ravnomjerno i temeljito kuhanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je meso kuhati temeljito, na izravnoj vatri, poput tave, roštilja ili rerne.

Paradajz i sos od paradajza
Poput kuhanih jaja, rajčica može prouzrokovati veliki nered kada provodi previše vremena u mikrovalnoj. Zbog sadržaja tekućine u sosu od svježeg paradajza i tjestenine, nakupljanje tlaka uzrokuje da stvara mjehuriće koji iskaču iz tekućine, ostavljajući mikrovalnu prekrivenu crvenim mrljama.