STRUČNJACI SAVJETUJU: OVU HRANU NIKADA NE ZAGRIJAVAJTE U MIKROVALNOJ

Izumljena 1940-ih godina, mikrovalna jedan je od najvažnijih kućanskih uređaja u svakom kućanstvu. Iako je namijenjena za podgrijavanje hrane i brzinsko kuhanje, postoji određena hrana koju nikada ne biste trebali zagrijavati u njoj, prenosi BrightSide.

Kuhana jaja

Kada zagrijavate kuhana jaja u mikrovalnoj pećnici, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju izdržati sav taj pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrovalnoj pećnici ili tijekom prvog zagriza.

Mrkve

Iako se mrkva može kuhati i zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, sirova mrkva, pogotovo ona s korom, može biti potencijalno opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće, minerali iz tla mogu uzrokovati iskre u mikrovalnoj pećnici. Ako se neprekidno događa, to može ozbiljno oštetiti vašu mikrovalnu pećnicu.

Prerađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, kemikalija i konzervansa. Kada tome još dodate mikrovalno zračenje, nivo holesterola može se povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji način zagrijavanja je na roštilju ili ploči štednjaka.

Čili papričica

Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visoku razinu kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin izložen elektromagnetskim valovima u mikrovalnoj pećnici, počinje isparavati i može se zapaliti! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrovalne pećnice mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

Piletina

Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno kuhana! Kada kuhate komad sirove piletine u mikrovalnoj pećnici, šanse za ravnomjerno i temeljito kuhanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je meso kuhati temeljito, na izravnoj vatri, poput tave, roštilja ili rerne.

Ilustracija

Paradajz i sos od paradajza

Poput kuhanih jaja, rajčica može prouzrokovati veliki nered kada provodi previše vremena u mikrovalnoj. Zbog sadržaja tekućine u sosu od svježeg paradajza i tjestenine, nakupljanje tlaka uzrokuje da stvara mjehuriće koji iskaču iz tekućine, ostavljajući mikrovalnu prekrivenu crvenim mrljama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE