STRUČNJACI WHO-A U WUHANU IZAŠLI IZ KARANTINE, KREĆU S ISTRAGOM PORIJEKLA KORONE

Međunarodna skupina stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izašla je danas iz karantine i počinje s istragom porijekla novog koronavirusa.

Nakon dolaska u Wuhan 14. januara, gdje je novi koronavirus koji uzrokuje bolest covid-19 prvi put otkriven prije više od godinu dana, stručnjaci su testirani na koronavirus i stavljeni u dvosedmičnu karantinu. 

Stručnjaci će početi intervjuirati ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i s tržnice morske hrane povezane s izbijanjem prvotne epidemije.

Tokom karantine stručnjaci su održavali videokonferencije s kineskim kolegama.

Njihovo istraživanje oslanjat će se na dokaze koje pružaju kineske vlasti.

Ova istraga, koja je osjetljiva tema za Kinu jer bi mogla biti identificirana kao krivac za pandemiju koronavirusa, dolazi nakon mjeseci pregovora između WHO-a i Pekinga.

Kineske vlasti mjesecima dovode u sumnju je li virus uopće porijeklom iz Kine i ukazuju na nepotvrđena izvješća da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama.

Također kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inozemstva.

S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prijenosnike bolesti.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je u srijedu novinarima da je “imperativ otkriti” kako se virus pojavio i proširio svijetom.

Psaki je izrazila zabrinutost zbog “dezinformacija” iz “nekih izvora u Kini” i pozvala je na jasnu i temeljitu istragu. 

Nakon njene izjave, Peking je u četvrtak optužio novu administraciju Joea Bidena da želi “politizirati” istragu o prijeklu novog koronavirusa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GRBAVICA SE PRIJE 28 GODINA VRATILA SARAJEVU: TRAJNO UREZANE SLIKE I...

0
Na današnji dan, 19. marta 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja, Grbavice koja je pod okupacijom agresora bile pune četiri godine.